Осемдесетгодишен бивш агент на комунистическата източногерманска тайна полиция - Щази,

...
Осемдесетгодишен бивш агент на комунистическата източногерманска тайна полиция - Щази,
Коментари Харесай

Започна делото срещу бивш агент на Щази заради убийство преди 50 години

Осемдесетгодишен някогашен сътрудник на комунистическата източногерманска загадка полиция - Щази, през днешния ден беше изправен пред съда поради убийството на полски жител на надзорен пункт в разграничената на две немска столица Берлин, осъществено преди 50 години, съобщи Асошиейтед прес.

Обвиняемият, чието име не се разкрива според немските правила за дискретност, ще дава отговор за ликвидиране пред съд в Берлин.
Той не съумя да приказва при откриването на правосъдното съвещание, само че юристът му сподели, че неговият клиент отхвърля обвиняванията, заяви ДПА.

Прокуратурата повдигна обвиняванията си през октомври.

Случаят се отнася към 29 март 1974 година, когато 38-годишен полски жител е занесъл, както се твърди, подправена бомба в полското посолство, с цел да заплаши чиновниците да му разрешат да премине в Западен Берлин, а Щази взема решение да се престори, че позволява напускането му.

Осигурени са му документи и е съпроводен до контролния пункт при гара " Фридрихщарасе " в Източен Берлин, споделиха прокурорите.
Обвиняемият, който бил на 31 година по това време, е имал за задача да " обезвреди " поляка, прибавиха прокурорите. След като той е минал през контролно-пропускателния пункт, обвиненият го е причакал и го е прострелял в гърба.

Съдът е възнамерявал седем съвещания по процеса до 23 май.

Властите не бяха постигнали необикновен прогрес по решаването на случая, до момента в който през 2016 година от големите архиви на Щази не се появи значима информация за самоличността на стрелеца , заяви ДПА. Прокурорите в началото бяха предположили, че казусът ще бъде дипломиран като непредумишлено ликвидиране, което, за разлика от убийството, попада под отминалост в Германия.

Източна Германия издигна Берлинската стена през 1961 година, с цел да спре множеството ѝ жители да пътуват до западната част на страната. Много хора се пробваха да избягат, прокопавайки тунели под нея или пробвайки да я прескочат. Най-малко 140 са починалите при опити да преминат от другата страна.

Силно укрепената стена беше съборена на 9 ноември 1989 година, основен миг от рухването на комунизма в Европа. Германия се сплоти по-малко от година по-късно.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР