Осем паралелки повече спрямо миналата година ще приемат ученици след

...
Осем паралелки повече спрямо миналата година ще приемат ученици след
Коментари Харесай

Приемът след 7. клас: 8 паралелки повече в гимназиите в Плов...

Осем паралелки повече по отношение на предходната година ще одобряват възпитаници след 7. клас в идната акция в гимназиите.  Пловдивска област би трябвало да се вмести в квотата от 236 паралелки, която е избрана от Министерството на образованието и науката. В предходната акция бяха 228.

Увеличаването е поради по-големия набор на завършващите главно обучение – седмокласниците в Пловдивско през тази образователна година са с 361 повече, сподели началникът на Регионалното ръководство на образованието Антоанета Пакова. Рамката връща региона към обстановката от по-миналата година.

Днес РУО срещна с нея на специфична среща школските шефове от региона. Те пък би трябвало да са подготвени със своите оферти до 16 януари, откакто са гласувани на Педаогически съвет. Ден преди този момент би трябвало да са въвели данните в електронната система. След като огледаме предложенията, ще преценим къде да бъдат заложени тези спомагателни паралелки над миналогодишната квота, сподели Пакова.

Остават в действие досегашните политики – за превес на професионалното образование и мощно застъпване на STEM – просвета, технологии, инженерство, математика.

И следващата година отново единствено в езиковите гимназии ще има профилирано чуждоезиково образование, СУ-тата са ориентирани напълно към STEM.

Приоритет остава образованието в STEM профили и специалности, както и специалности от Списъка на предпазените, по които е налице предстоящ дефицит на пазара на труда.

От всички 236 паралелки в региона 62,15 на 100 би трябвало да са професионални, а 56,4%  – със STEM устременост. Съотношението почти се резервира – предходната година дяловете бяха надлежно 61% и 57,4%.

Според инструкциите на МОН държавният план-прием би трябвало да е съгласуван със поръчките на работодателите и информацията на Агенцията по заетостта, а учениците да бъдат насочвани към специалности от профили и специалности, които ще им разрешат да се осъществят на пазара на труда. Предложенията би трябвало да са съобразени със тактиките, прогнозите, стратегиите и проектите за развиване на общините, с избраните ограничения полудневната организация да се реализира преди обед и съгласно опциите за целодневна организация за учениците от 1. до 7. клас. Максималният брой възпитаници в дневна форма е 26 в паралелка, 30 – във вечерна и 35 – в задочна. Допустим е банкет по една и съща компетентност от специалност в паралелка с дневна и дуална форма.

Заявките на учебните заведения ще бъдат систематизирани и точно огледани от РУО. След това се съгласуват с Комисията по заетостта към регионалния шеф до 15 февруари и подлежат на одобряване в МОН до 1 март.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР