Осем от десет души смятат, че милиардерите трябва да помогнат

...
Осем от десет души смятат, че милиардерите трябва да помогнат
Коментари Харесай

Повечето хора искат милиардерите да помогнат за преодоляване на бедността и неравенството

Осем от 10 души считат, че милиардерите би трябвало да оказват помощ да се постави завършек на бедността, неравенството и множеството заболявания по света, сочи анкета от сряда, само че дефицитът от финансиране и новият ковид попарват очакванията за реализиране на задачите на Обединените народи за развиването до 2030 година Амбициозният проект, прочут като Цели за стабилно развиване (ЦУР), бе единомислещо утвърден от страните членки на Организация на обединените нации през 2015 година дружно със лист от цели за преустановяване на бедността, половото неравноправие и за увеличение на достъпа до обучение и опазване на здравето до 2030 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Но откриватели споделят, че в този момент има дефицит от 400 милиарда $ годишно за постигането на тези цели (при финансова дупка от 350 милиарда $ единствено за 59 от най-бедните страни), което ще има световни последствия. " Филантропията може да се намеси и да запълни сериозните празнини ", споделя Майкъл Седрик от " Global Citizen " - група за битка с бедността, която дружно с нидерландската изследователска организация " Glocalities " е обследвала 27 хиляди души в 25 страни. " COVID-19 е образец за това ", споделя Седрик в изявление за Фондация " Томсън Ройтерс ", обещано в Ню Йорк. " Видяхте увеличение на благотворителността и нашата вяра е да насочим този развой към по-голямо финансиране за Целите за устойчиво развитие ", прибавя той.

Основани от милиардери организации като Фондацията " Бил и Мелинда Гейтс " и Facebook подариха милиони под формата на проби, защитни дрехи и посредством други акции за битка с пандемията от COVID-19. По-рано този месец основният изпълнителен шеф на " Туитър " Джак Дорси даде обещание един милиард $ за благотворителен фонд в помощ на напъните, свързани с пандемията, като по-късно парите бъдат ориентирани за опазване на здравето и обучение на девойки. Китайският милиардер Джак Ма, съосновател на " Алибаба ", даде обещание да подари на Африка посредством своята фондация над един милиард тестови комплекта за ковид, както и маски, защитни дрехи и апарати за обдишване.

ТАКСА БОГАТСТВО ИЛИ ФИЛАНТРОПИЯ?

Анкетата открива, че 82 на 100 от хората споделят, че милиардерите би трябвало да оказват помощ и да спомагат за финансиране на световните цели. Общо взето е по-голяма поддръжката за това милиардерите да го вършат посредством филантропия, като 46 на 100 от респондентите са за доброволни дарения, а 35 на 100 споделят, че те (богатите) би трябвало да заплащат налог благосъстояние, с цел да финансират задачите за стабилно развиване. Държавите, в които най-вече хора поддържат разновидността милиардерите да финансират Целите за устойчиво развитие, са Индонезия, Виетнам и Португалия, до момента в който Япония, Нидерландия и Съединени американски щати по този индикатор са в дъното на листата от 25 страни.

Проучването открива още, че хората на възраст над 55 или от 18 до 34 години повече имат вяра, че милиардерите ще се включат. Сред хората с по-високо обучение 85 % се афишират за това милиардерите да вземат участие, съпоставено със 74 на 100 поддръжка измежду тези с по-ниско обучение.

Експерти са предизвестили, че крайният период от 2030 година за реализиране на задачите на Организация на обединените нации за развиването са изложени на риск, защото стопанските системи страдат от битката с вируса, обществените финанси понижават, а интернационалното съдействие запада.

В света има над 2000 милиардери, с общо 10 трилиона $, споделя Мартейн Ламперт, шеф по проучванията в " Glocalities ". " Хората считат, че тези милиардери имат моралното обвързване да способстват ", споделя той. " Тази рецесия демонстрира какви големи неравенства има и в края на краищата мисля, че всеки милиардер би трябвало да покаже същинската си същина ", прибавя той.

Недостигът от 350 милиарда $ - пресмятане отпреди пандемията, - значи по към 200 $ на човек в 59-те най-бедни страни, сочат данни на " Global Citizen ". " Трябва да таксуваме с висока ставка, изключително след настоящето злополучие ", споделя Джефри Сакс, шеф на Мрежата за решения за стабилно развиване - самодейност на Организация на обединените нации, взела участие в изследването. " Бюджетите на всички места са комплицирани. Неравенството плюс COVID-19 водят до голяма обществена рецесия ", написа той в имейл. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР