Осем находища на минерални води могат да бъдат предадени безвъзмездно

...
Осем находища на минерални води могат да бъдат предадени безвъзмездно
Коментари Харесай

Общини могат да получат безвъзмездно находища на минерална вода

Осем залежи на минерални води могат да бъдат предадени безплатно на общини . Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От институцията подчертаха, че налични за свободно прилагане са и пет сектора от залежи. Общините ще могат да ги стопанисват до 2036 година

Информацията е по отношение на утвърждения от министъра на околната среда и водите Юлиян Попов Списък на находищата на минерални води - изключителна държавна благосъстоятелност, които могат да се дават безплатно на общините за ръководство и прилагане през 2024 година

За задачата кмета на съответната община би трябвало да подаде документално заявление от след решение на общинския съвет. Срокът за подаване на заявки е до 31 януари 2024 година Министърът на околната среда и водите в период до 14 дни от подаване на заявката с решение дава находището на минерална вода или сектора от находище на съответната община, показват от Министерство на околната среда и водите.

Преди издаване на разрешителни, кметът има задължението да разпореди определянето на експлоатационните запаси на минералните води в сектора от подземното водно тяло и техническия вероятен дебит на водовземните уреди, прецизират още от Министерство на околната среда и водите. Таксите за водовземане от находищата на минерална вода и секторите от находищата се дефинират с цена, призната от общинския съвет. Те се превеждат по сметка на общината.

Списъкът с находищата, утвърдени за безплатно даване през 2024 година, е наличен

В информация на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите се показва, че правото на ръководство и прилагане на находищата на минерални води и секторите от находищата се погасява при неупражняването му за период от пет години или след приключване на периода за даване.

Кметовете на общини, на коитоза ръководство и прилагане залежи на минерални води или сектори на залежи годишно до 31 март би трябвало да показват в Министерство на околната среда и водите и съответната басейнова дирекция отчет с доклад за ръководство.
 Е-карта на минералните извори за развиване на страната предлага ГЕРБ
Е-карта на минералните извори за развиване на страната предлага ГЕРБ

В България има над 240 залежи на минерална вода
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР