Осем министри от кабинета Борисов 3 са гласували против решението

...
Осем министри от кабинета Борисов 3 са гласували против решението
Коментари Харесай

Осем министри, БСП и СДС са против ратификацията на Истанбулската конвенция

Осем министри от кабинета " Борисов " 3 са дали своят вот срещу решението на държавното управление да предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската спогодба. Освен вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов срещу са дали своят вот министри от квотата на " Обединените патриоти " Нено Димов и Емил Караниколов, както и министри на ГЕРБ - Владислав Горанов, Ивайло Московски и Кирил Ананиев, потвърдиха от държавното управление.

Снощи Българска социалистическа партия излезе с позиция, че е срещу насилието над дами и деца, само че не поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба. " Няма по какъв начин да приемем текстове в Истанбулската спогодба, които задължават: " страните да подхващат ограничения за поощряване на промени в обществените и културни модели на държание на дамите и мъжете за премахване на предубеждения, традиции, обичаи и всевъзможни други практики, учредени на стереотипни функции за дамите и мъжете ". Както и: " обществен пол " и " включване на съгласуван с разрастващите се благоприятни условия на учащите се образователен материал по въпроси като нестереотипни функции на пола ", споделят социалистите. Те припомнят, че от 17 от страните в Европейския съюз (ЕС) са утвърдили конвенцията, а 11 - не са.

" Изненадващо е внасянето на Конвенцията от държавното управление на Бойко Борисов на първото съвещание на Министерския съвет за 2018 година и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, опълчва партиите в обединението и даже министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите цели, утвърден от кабинета " Борисов ", е консенсус. С това деяние държавното управление прави тъкмо противоположното. То минира опцията да търсим единство по значими за народа ни въпроси и предлага тематики, които основават напрежение и ненавист. Призоваваме държавното управление да отдръпна решението си и то да не се преглежда в Народното събрание ", приключва позицията на Българска социалистическа партия.

Съюз на демократичните сили също се опълчи на решението на държавно управление да предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската спогодба, въпреки да поддържа ограниченията за отбрана на децата и дамите от принуждение. Десните приканват Народното събрание да ратифицира конвенцията, само че без противоречивите й текстове. В позиция на " Раковска " 134 се споделя: " Ние не можем да премълчим заплахата да бъдат сложени под подозрение обичайните полезности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се споделя, че пол значи " обществено построени функции ", вкарва се понятието " обществен пол " и се планува децата ни да учат в учебно заведение " нестереотипни функции на пола ".

Десните напомнят, че са за единна Европа, само че и за вземане предвид със спецификата на народопсихологията на всяка нация. " В нашата религия и традиция има единствено два пола – мъже и дами. За нас понятието " обществен пол " не съществува освен в правния, само че и в ценностния ни свят. Българското общество е консервативно, а не демократично, както се пробват да внушат някои политически и неправителствени организации. Благодарение на здравите фамилни и родови обичаи, с помощта на полезностите, възпитавани от християнската религия, българският народ и дух оцеляха пет века под османско иго и половин век при принудително налагания от комунизма атеизъм. Не можем с лека ръка да загърбим тези полезности и да подпомогнем началото на тяхната ерозия посредством приемането на един документ ", написа в позицията на Съюз на демократичните сили.

Според десните има несъгласия в конвенцията - от една страна тя е основана да отбрани дамите от принуждение, от друга – необятно отваря вратата за това принуждение. " С въвеждането на понятието " обществен пол ", т.е. пол по желание, действително дамите се излагат на заплаха от мъже, представящи се за дами, или могат да бъдат сложени в неравностойно състояние по отношение на тях.
Освен това, съгласно текстове на Истанбулската спогодба, страните, които я ратифицират, ще би трябвало да дават статут на емигрант на всеки чужденец, който в родината си е преследван поради " особености на пола ". Това ще улесни легалното престояване в Европа на хора, които ще се базират на мъчно доказуеми аргументи за тяхното съображение да търсят леговище ", счита Съюз на демократичните сили.

Съюз на демократичните сили приканва да съобщи позиция и Българската православна черква.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР