Осем години след фалита на КТБ Фондът за гарантиране на

...
Осем години след фалита на КТБ Фондът за гарантиране на
Коментари Харесай

Фондът за влоговете полупразен след фалита на КТБ

Осем години след банкрута на КТБ Фондът за гарантиране на влоговете (ФГБВ) още не може да възвърне финансовия си запас, който напълно отиде за удоволетворяване на вложителите в банката. Наред с това фондът има да изплаща дълг за близо един милиард лв.. 
" Размерът на наличните средства към края на февруари 2023 година е 1,486 милиарда лева ", регистрира ръководителят на УС на фонда Матей Матев.
При затварянето на КТБ през 2014 година във ФГБВ имаше 2,1 милиарда лева, събрани от регулярни годишни вноски от всички търговски банки у нас, които на процедура са пари, взети от клиентите на банките. Почти цялата сума тогава бе употребена за възобновяване на спестяванията в КТБ до предпазения размер от 196 000 лева. 
Наличният запас във фонда обаче бе непълен да покрие нужните 3,7 милиарда лева за разплащане с над 112 000 компании и жители. Затова фондът изтегли през 2015 година заем от страната в размер на 1,7 милиарда лева, а по-късно и от други две финансови институции, с цел да рефинансира този заем.
За осем години синдиците на КТБ са съумели да възстановят единствено 948,373 млн. лева на ФГБВ, който се явява най-големият заемодател на банкрутиралата банка. Досега синдиците са организирали пет частични заплащания към кредитори и " незащитени " инвеститори, като последният транш бе през лятото на 2022 година, Тогава сумата, разпределена за ФГБВ, бе алегорична - към 3800 лева. 
Вероятно това ще е и последната сума, която фондът ще получи от КТБ, тъй като петгодишната стратегия за осребряване на имуществото от масата на несъстоятелността на банката, утвърдена от управителния съвет на фонда, изтече в края на 2022 година В извършените пет частични заплащания синдиците възвърнаха към 1,3 милиарда лева на кредиторите с обезпечени вземания и на елементарните инвеститори - жители и компании, със спестявания над предпазения предел. Това е към 1/4 от общата кражба от банкрутиралата банка, която по груби сметки от листата с кредиторите, се прави оценка на над 5 милиарда лева. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР