Осем души са починали от COVID-19 у нас през изминалото

...
Осем души са починали от COVID-19 у нас през изминалото
Коментари Харесай

Нов рекорд на COVID-19 у нас - осем починали за денонощие

Осем души са умряли от COVID-19 у нас през миналото денонощие, което е най-големият брой смъртни случаи за 24 часа от началото на рецесията през март. С последните жертви общият им брой става 207. " Днес имаме рекорден брой умряли за денонощие пациенти, имаме втори сериозен пик ", каза пред bTV шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов.

До този миг имаше единствено три дни с шест жертви - 29 април, 19 юни и 21 юни. На 5 юни в националната система се появиха шокиращи данни за 12 нови умряли за денонощие, само че след това от щаба обясниха, че това са остарели случаи, които са изпуснати от лечебните заведения при подаването на данните в напрегнатите дни при започване на април. Възможно е този пик да се дължи още веднъж на по-късно подаване на данните, защото за 21 юни не бяха докладвани смъртни случаи. През почивните дни се регистрират и по-малко нови случаи, защото се вършат по-малко проби - да вземем за пример в неделя бяха 566, а за последните 24 часа са 2776.

79 са новите случаи на инфектирани с ковид в България за последното денонощие при направени 2776 PCR теста, сочат данните на Единната национална осведомителна система. Общият брой на болните от COVID-19 от началото на епидемията у нас към този момент е 3984 души. Най-много новозаразени има в София - 32-ма, следвана от Софийска област- с  регистрирани 13 случая, Сливенска област - с 6, областите Стара Загора и Ямбол - с по 5, Бургаска област - с 4, Пазарджишка област - 3, и др. 

На болнично лекуване с коронавирус са 341 пациенти, като 11 от тях са в тежко положение и в интензивни отделения. Излекуваните пък са 2171, като броят им се е нараснал с 97 души в последните 24 часа.

 

БЪРКОТИЯ

Националната система сутринта сподели и огромен брой новозаразени медици - 21 случая, с което общият брой на случаите измежду медицинския личен състав доближи 364. Впоследствие от Министерство на здравеопазването прецизираха, че за последното денонощие има единствено шест нови случая при медицински лица и точно те са включени в общата статистика от 79 нови инфектирани. Останалите били регистрирани през днешния ден, тъй като през вчерашния ден в системата е отразена специалността на регистрирани към този момент случаи за интервала 17-21 юни.

Корекциите на съответните статуси са осъществени от районните здравни инспекции, прецизират от Министерство на здравеопазването. 15-те случая са на лекари, медицински сестри, санитари и различен болничен личен състав в областите: София-град, Софийска област, Кюстендил, Кърджали, Плевен, Добрич и Сливен. И шестте медицински лица, при които COVID-19 е потвърден през последното денонощие (3-ма лекари и 3 медицински сестри от три лечебни заведения в София-град), са изолирани в домашни условия за 14 дни.

 

МЕРКИ

Лекото протичане на заболяването сега и свободният потенциал на лечебните заведения са водещи причини на управляващите да не подхващат нови тежки ограничавания. В същото време за пръв път се следи такава централизация на дни с повече умряли.

" Има нова специфичност в протичането на болестта. Положителните проби са на хора без признаци или с доста леко изявена клиника. Случаите посочваха едно позитивно развиване към бързо изцеление, само че пък инфектираните оставаха вирусоносители ”, изясни пред Нова тв шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев. Според него динамичността на болестта допуска и особености в реакцията за ограничение на болестта. 

От през днешния ден маските още веднъж са задължителни на закрити обществени места. Здравният министър Кирил Ананиев вчера подписа заповед за това, която влезе в мощ от среднощ и ще важи до 30 юни.

Носенето на защитна маска за еднократна или многократна приложимост или друго средство, покриващо носа и устата, в това число забрадка, шал, шлем и други, е наложително на всички закрити публични места. Изключение се позволява за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, гласи заповедта. Спортни мероприятия, конгреси, конференции, семинари, изложби, културни и развлекателни мероприятия на закрито и намерено ще се организират при претовареност на местата до 50% от общия им потенциал. Това се отнася и за активността на нощните заведения и нощните заведения, както и за сватби, балове и други всеобщи събирания.

С друга заповед здравният министър удостоверява и условието да се съблюдава отдалеченост от 1.5 метра в работни пространства, обекти с публично предопределение, търговски обекти и други То съществуваше и досега, само че съвсем на никое място не се съблюдава.

Шест полицейски екипа ще ревизират от през днешния ден дали пасажерите в градския превоз в София съблюдават условието за носене на защитни маски , заяви бтв. Предвидените санкции за нарушителите са сред 300 лева и 1000 лева Три акта за неносене на маски са формирани за по-малко от половин час сутринта в столицата, заяви Българска национална телевизия.

Още четирима души от Българска социалистическа партия са дали положителни проби за COVID-19 , заяви Нова тв, като цитира шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев.Така общият брой на инфектираните от Българска социалистическа партия става шест, откакто стана ясно, че заболели са Янаки Стоилов и Милка Христова. Стоилов е настанен във Военномедицинска академия. Христова, която е зам.председател на Столичния общински съвет, също е в лечебно заведение. Вчера на „ Позитано ” 20 и на ул. „ Леге ” бяха тествани членовете на Националния и Градския съвет на Българска социалистическа партия. Окончателно всички резултати ще станат ясни до два дни.

Сред новозаразените с ковид са националният представител Николай Цонков и общинският консултант Николай Николов, заяви БГНЕС. Всички са в положително общо положение, без признаци на болестта и чакат указания от РЗИ – София, прецизират от Българска социалистическа партия.

 

ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Случаи на ковид затвориха групи в две детски градини в Плевенско. Под карантина е група в детска градина " Слънце ", където има дете с позитивен резултат за COVID-19. След доказан случай на ковид е затворена градината в село Ясен, разгласи зам.-кметът на Плевен Стефан Милев.

Плевен стартира проучване с бързи проби всички чиновници в детските градини. За задачата са обезпечени 500 бързи теста. До момента резултатите за 14 детски градини сочат, че има два позитивни бързи теста. Днес РЗИ ще вземат проби за РСR проби. Очаква се резултатите на всички чиновници да са ясни до края на седмицата.

Зам.-кметът моли тези родители, които имат опция да гледат децата си в къщи, да не ги водят на детска градина. По думите му сега потенциалът на градините в Плевен е напълнен към 40 на 100.

 

КАРАНТИНА

Вътрешното поделение на общинската болница в Чирпан ще бъде сложено под карантина поради позитивна проба на пациент, който се е лекувал там, оповестиха от Общинския спешен щаб, представен от БНР.  Пациентът е военнослужещ от село Свобода и към този момент е настанен в Инфекциозната клиника на Университетската болница в Стара Загора. ​Двама са заболелите от ковид в чирпанското село Свобода. Смята се, че инфекцията е пренесена от военнослужещ, участвал на религиозната колекция в Перущица.

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

5741  души са тествани в цялата страна от 6 април до през днешния ден в частни лаборатории с бързи проби за антитела, демонстрира статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в  114  (2%) случая са регистрирани позитивни проби за антитела IgG, а в 60  (1%) случая - за антитела IgM. Първото значи, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че болестта е в ранен стадий.

Има и  53  (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, само че считани за " златен стандарт " PCR-тестове са  668 , от които  12  (1.8% ) са дали позитивна проба за ковид. Статистиката в уеб страницата се базира въз основа на осъществени проби от лицензирани лаборатории в страната, които са се записали в системата и споделят данни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР