Осем банки, които преди време бяха изключени от участието в

Осем банки, които преди време бяха изключени от участието в ...

ЕК вдига забраната на 8 големи банки да участват в новата облигационна програма на съюзаОсем банки, които преди време бяха изключени от участието в новата облигационна програма на ЕС, целяща да набере средства за Фонда за възстановяване от Covid-19 на Европейската комисия на стойност 800 млрд. евро, ще имат право да участват в бъдещето емитирани на съвместни еврооблигации, обяви в петък Комисията, цитиран от Ройтерс.

ЕК не посочи банките, на които е възстановила правото за участие, но източник от Комисията заяви, че Nomura, UniCredit, Credit Agricole, JPMorgan, Citigroup, Barclays, Bank of America и Deutsche Bank могат да участват в следващата синдикирана продажба на европейски дълг. Източникът също така отбеляза, че възстановените банки са включени в искането за подаване на оферти, представено в петък, което е предшественик на следващото синдикиране на облигации за европейския възстановителен фонд.

Европейската комисия все още преценява останалите две банки, на които е забранено да участва в продажбите на новите еврооблигации. Двете банки - Natixis и NatWest отказаха коментар, съобщава Ройтерс..

чрез първата продажба на общи облигации, подкрепящи фонд за възстановяване, което трябва да превърне ЕК водещ европейски емитент на дългове.

.

Изключването им беше свързано с минали нарушения на антитръстовите правила, като ЕС заяви, че иска да види доказателства, че съответните банки са предприел коригиращи действия, преди да им позволи да участват.

"Осемте банки са предоставили информация, която позволява на Комисията да заключи, че по-нататъшното им изключване от участие в синдикирани транзакции при емитирането на облигации на ЕС не е оправдано“, се посочва в имел на ЕК.

Източници, запознати със ситуацията, казаха пред Ройтерс по-рано тази седмица, че скоро Европейската комисия може да даде зелена светлина на забранените банки да се върнат след предприемане на мерки за облекчаване на опасенията на ЕС.

Комисията завърши успешна набирането на една четвърт от около 80-те милиарда евро дългосрочни емисии облигации, планирани за 2021 г., чрез синдикирания заем във вторник, като до края на юли се очакват още две такива операции на дълговия пазар.

Източник: bnr.bg