Осем американски щата завеждат дело срещу криптобанката Nexo, основана и

...
Осем американски щата завеждат дело срещу криптобанката Nexo, основана и
Коментари Харесай

Осем американски щата съдят българската крипто фирма Nexo

Осем американски щата завеждат дело против криптобанката Nexo, учредена и ръководена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Проблемът е в нерегистриран продукт за криптовалута на компанията.

Антони Тренчев е някогашен народен представител от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на шефа и ръководител на УС на Фондация " ХелпКарма "  Константин Кръстев,  (през март 2018 в УС на " ХелпКарма влиза и бащата на Коста Кънчев - Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев - наследник на някогашния стопански и обществен министър от Национална движение „Симеон Втори" Лидия Шулева.

Според американската телевизия  щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт настояват, че Nexo е предложила на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги записва като скъпи бумаги и да предостави необходимите доклади. Без достъп до тези финансови доклади, съгласно щатските регулатори, вложителите не биха могли да вземат осведомени капиталови решения.

Осемте щата настояват още, че Nexo е внушила на вложителите, че е лицензирана и записана платформа. Депозитният артикул сякаш разрешавал на вложителите да вложат активи в Nexo в подмяна на рентабилност до 36%. Nexo обаче е признала, че единствено един неин продукт носи 36% рента - за най-високия клас клиенти Platinum, освен това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предложили за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на $. А за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е едвам 7 и 8%.

Основното обвиняване към компанията е в противозаконни интервенции и машинация на вложители.

Nexo има лицензи едвам в четири от щатите, поискали прекъсване на активност й: Калифорния, Оклахома, Южна Дакота и Мериленд, твърди в. . Едно от вероятните пояснения за това е, че лицензите на Nexo се издават на разнообразни юридически сдружения. Обвинението в Ню Йорк отбелязва, да вземем за пример, че уеб сайтът на компанията се оперира от Nexo Capital, което има лиценз за работа единствено в Канада. Повечето лицензи на компанията в Съединени американски щати са на друго сдружение - Nexo Financial, само че даже и в щати с лиценз компанията има проблеми.

На изпратени въпроси Nexo дава отговор на  " Капитал ", че регулаторите се концентрират върху компанията, тъй като била една от дребното останали след банкрутите на други с сходен бизнес модел, като Celsius. А обвиненията били излезли часове преди Nexo да разгласи, че е придобила дял от американската банка Summit National Bank. Тя е дребен заемодател от Уайоминг с активи под $100 млн., като от компанията не упоменават какъв дял е добит, въпреки да настояват, че транзакцията е предходна през регулаторно утвърждение.

Nexo за повторно има проблеми в Ню Йорк. През октомври 2021 година щатът подреди на компанията да приключи част от активността си, защото е предлагала ценни бумаги, без да има нужния лиценз. 

От документите излиза наяве, че към края на юли 2022 година Nexo има над 93 000 клиенти в Съединени американски щати за продукта си Earn, по чиито сметки е имало към $800 млн. Това е рядко срещана информация, тъй като компанията оперира през доста компании и приходите й на световно равнище не са известни. В България, да вземем за пример, Nexo оперира през сдружението " Ен Ди Ес ", отчело за 2021 година 27.8 млн. лева доходи и 4.1 млн. лева облага, написа “Капитал ”.

Това не са първите юридически проблеми за Nexo. През 2020 година група клиенти от Калифорния съди крипто компанията поради ликвидирането на техните позиции в клиптовалутата Ripple. Отделно компанията е в дълготраен юридически спор с третия от съоснователите - Георги Шулев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР