Осъдените за палежите на колите на затворническите шефове в Пловдив

...
Осъдените за палежите на колите на затворническите шефове в Пловдив
Коментари Харесай

Пандизчиите Доктора и Тъпото съвсем изнагляха

Осъдените за палежите на колите на затворническите шефове в Пловдив желаят обновяване на делото. Александър Господинов-Доктора и Цветан Кюркчийски – Тъпото са подали тъжби през юли и август тази година до Апелативен съд, в които са поискали процесът против тяха да бъде прегледан наново, оповестява.

Двамата бяха задържани през декември 2018 година дружно с Илиян Сарийски – Жабата, броени дни след палежа на автомобила на началника на пандиза Божил Иванов.

Те бяха упрекнати и за палежа на колата на коменданта на пандиза Стефан Николов. Жабата и Доктора имаха обвинявания като подбудители, а Кюркчийски - като причинител на палежите. Спрямо Тъпото и Доктора бяха повдигнати и обвинявания за владеене на опиати в огромен размер.

И тримата бяха приети за отговорни по по този начин повдигнатите им обвинявания от Районен съд през май 2019 година.Спрямо Александър Господинов е взето едно общо наказване от 5 години отнемане от независимост и за двете закононарушения, в които бе упрекнат. Сарийски получи 2 години и 6 месеца затвор за увреждането на колата на Георгиев и бе оневинен за вторият палеж, този на колата на Иванов. Цветан Кюркчийски – 3 години затвор и 10 хиляди лв. и за двете обвинявания.

Господинов, Сарийски и Кюркчийски апелираха решението на Районен съд. Делото на въззивната инстанция претърпя цялостен поврат, когато Цецо Кюркчийски внезапно промени показанията си, заявявайки, че на първа инстанция е бил притискан и измамен, с цел да „ натопи” Жабата и Доктора.

Те бяха приети за повторно за отговорни. Магистратите обаче понижиха присъдата на Доктора от 5 на 3 години и 6 месеца затвор. Що се касае за Сарийски, неговата присъда бе потвърдена-2 години и 6 месеца. 3 години затвор получи и Цецо Кюркчийски.

Няколко дни след окончателната присъда на Окръжен съд Александър Господинов и Цветан Кюркчийски са подали тъжби в Апелативен съд. В претекстовете си те са изложили, че присъдата е неиндивидуализирана, не са взети поради смекчаващите условия, както и самото наказване е превишено. Молбите на двамата са били почетени и делото за обновяване е влезнало за разглеждане.

Макар и в детайли изложени претекстове, магистратите от Апелативен съд порязали мераците на Доктора и Тъпото за нов развой изначало. Преди дни въззивната инстанция е излезе с решение – остава без почитание настояването за обновяване на наказателното произвеждане.

Аргументите на съда, са че и двете инстанции – и Районен и Окръжен съд вярно и законно са определили дали Господинов и Кюркийски са отговорни. Освен това от показаните претекстове към присъдите, вярно са избрани размерите на наказването. Отчетени са всички смекчаващи и отегчаващи условия.

Решението на Апелативен съд е дефинитивно.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР