Оригиналното издание на Мечо Пух от А. А. Милн и

...
Оригиналното издание на Мечо Пух от А. А. Милн и
Коментари Харесай

Мечо Пух и дебютът на Хемингуей вече са обществено достояние

Оригиналното издание на " Мечо Пух " от А. А. Милн и дебютният разказ на Ърнест Хемингуей  " И изгрява слънце " са дребна част от творбите, които ще бъдат освободени от авторски права на 1 януари следващата година. Това значи, че всеки има право да ги разгласява, преработва и употребява както откри за добре - статутът им към този момент ще е така наречен публично притежание (public domain). 

Американският закон планува, че творбите със предпазени права от 1926 година към този момент могат да бъдат копирани, споделяни или надграждани свободно от хората. Сред освободените от права произведения са също първата стихосбирка на Дороти Паркър " Достатъчно въже ",  " Седемте стълба на мъдростта " на Т. Е. Лорънс (книгата, по която е сниман холивудският епос " Лорънс Арабски " ), " Бамби " на Феликс Залтен, произведения на Агата Кристи, Фокнър, Д.Х. Лорънс - както и голям брой филми от епохата на нямото кино с присъединяване на Бъстър Кийтън, Грета Гарбо и други Авторските права падат и за известни песни от музикални постановки и фамозни джаз стандарти от първата третина на предишния век - измежду тях " Турандот "  на Джакомо Пучини, " Someone to Watch over   Me " на Гершуин и доста други, както и на над 400 000 звукозаписа.

Законите за авторското право в Съединени американски щати са разнообразни от тези в Европа. В Америка освобождават " Мечо Пух " от права по силата на закон от 1998 година, който затваря скобата на авторското право 95 години след основаването на съответната творба. В Европейски Съюз отбраната важи през целия живот на техния основател плюс още 70 години след гибелта му.  

Aлън Милн умира 40 години след публикуването на първото издание на " Мечо Пух " - на 31 януари 1956 година Това значи, че у нас (а и в Европа) авторските права върху книгата ще изтекат през 2026 г.

Колкото до героите на Милн - те са обект на търговски ползи и разногласия още от 30-те години на ХХ век .  По това време писателят подписва контракт със Стивън Слезингър, който получава правото да употребява облика на мечето и неговите другари за търговски цели и стартира да продава кукли, игри, пъзели, радиотеатрални записи и др. През 1961 година Disney купува правата от компанията на Слезингър и основава свои филми, като печели внушителни суми от известността на мечето, което обича мед. ( " Дисни " към момента притежава анимационните облици на Пух, Прасчо, Тигъра и Йори - за свободно прилагане са единствено истинският текст на Милн и илюстрации на Е. Х. Шепард.)

Освобождаването от права оказва помощ за по-широкия достъп на хората до международното културно завещание и до някои творби на изкуството, които може да останат забравени с десетилетия. Публичното пространство дава и независимост на творчеството - облиците от книгите или мелодиите от записите могат да се приспособяват в нови творби на изкуството. 

У нас пък главно дава независимост да бъде наводнен пазарът с преиздания на съответния създател или творба, както стана през януари т.г. с Джордж Оруел. Това обаче е нищо спрямо ренесанса, който претърпяват освободените от авторски хонорари класики в Съединени американски щати.  Например " Великият Гетсби " на Фицджералд, чиито американски права изтекоха на 1 януари 2021 година: в последвалите месеци се появиха комикс, версия на романа, в която Гетсби е върколак, и друга, в която разказът се води от героя Джордан Бейкър, напомня " Гардиън ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР