Организацията за защита на правата на животните PETA осъди използването

...
Организацията за защита на правата на животните PETA осъди използването
Коментари Харесай

След смъртта на първия пациент: Трансплантациите от прасе на човек се осъждат като жестоки и опасни

Организацията за отбрана на правата на животните PETA осъди потреблението на скотски органи при трансплантация на хора, откакто първият в света жив реципиент на генетично модифициран свински бъбрек умря единствено няколко седмици след трансплантацията на органа.

(Във видеото може да научите повече за: Първа трансплантация на бъбрек от прасе на жив човек)

На 16 март 62-годишният Ричард " Рик " Слейман получава генетично модифицирания орган в болничното заведение Mass General като последна мярка за лекуване на бъбречно заболяване в финален етап. Бъбрекът, доставен от биотехнологичната компания eGenesis, е взет от донорско прасе, което е генетично модифицирано благодарение на технологията CRISPR-cas9, с цел да се усъвършенства съвместимостта му с човешкия организъм.

Трансплантацията беше маркирана като " исторически крайъгълен камък " в медицинските проучвания, който, както се надяват специалистите, ще направи трансплантацията на органи по-лесно налична в бъдеще. Не всички обаче са съгласни с потреблението на животни в тази технология.

" Никога не е имало мотив за тържество ", съобщи в изказване старши мениджърът по научна политика на организацията " Хора за етично отношение към животните " (ПЕТА) Джулия Бейнс.

Pig-to-human transplants condemned as " cruel and dangerous " after death
— Newsweek (@Newsweek)
" Както научихме от предходни несполучливи трансплантации на сърце на бабуин и други завършения, при които органи на различен тип - считани за създадени единствено за хора - са били взети дружно с живота на животното за процедури, които водят до гибелта и на човешкия реципиент ", споделя Бейнс.

На 11 май основната болница в Масачузетс оповестява, че Слаймън е умрял, макар че няма индикации, че гибелта му е резултат от скорошната му трансплантация.

Въпреки че Слайман е първият жив реципиент на бъбрек от генетично модифицирано прасе, той никога не е първият, който получава орган от друго животно. През август 2023 година лекари от Медицинския факултет на Университета на Алабама в Бирмингам (University of Alabama at Birmingham Heersink School of Medicine) трансплантират модифицирани свински бъбреци на пациент в мозъчна гибел, с цел да показват по какъв начин тези органи могат да действат тъкмо като човешките за избран интервал от време. За сходен случай е обявено две години по-рано, през септември 2021 година

" Никой сходен опит не е бил сполучлив, макар че се шуми към него, а господин Слайман е третият човек, който умира след трансплантация на свински орган. Безброй животни са убити по отблъскващ метод в навечерието на такива процедури, отразявани с възторг от медиите, които включват отнасяне на живи, чувстващи същества като елементарни хранилища, през които експериментаторите да се разхождат " , споделя Бейнс.

За фамилията на Рик Слаймън обаче процедурата е осигурила още седем седмици живот на обичания им човек.

" Изключително сме признателни на екипа, който се грижи за него в лечебните заведения Massachusetts General Hospital и Mass General Brigham, изключително на доктор Уилямс, доктор Кавай и доктор Риела, които в действителност направиха всичко допустимо, с цел да дадат втори късмет на Рик ", споделя фамилията на Слайман в изказване.

" Огромните им старания, довели до ксенотрансплантацията, дадоха на фамилията ни още седем седмици с Рик, а спомените, основани през това време, ще останат в мозъците и сърцата ни. Семейството ни е надълбоко натъжено от неочакваната кончина на обичания ни Рик, само че се утешава, знаейки, че той е въодушевил толкоз доста хора ", споделя още фамилията.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР