Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, която определя международните

...
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, която определя международните
Коментари Харесай

ОИСР предлага преразглеждане на трансграничните данъчни правила

Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/, която дефинира интернационалните данъчни стандарти, предложи преразглеждане на трансграничните данъчни правила, оповестява Business Insider. Те биха дали на държавните управления повече пълномощия, което ще им разреши да таксуват с налози огромните мултинационални компании, осъществяващи бизнес в техните страни. Организацията за икономическо сътрудничество и раз разгласява предложенията си в съвещателен документ през днешния ден.

Възходът на огромните софтуерни колоси, като Гугъл и Фейсбук, притисна съществуващите данъчни правила до краен лимит. Предложението има за цел да попречи на мултинационалните компании да заобикалят налозите, посредством определяне на техните седалища в страни с ниски данъци. В момента фирмите не заплащат съвсем никакви налози в страни като Ирландия, където имат огромни продажби.

По-рано тази година повече от 130 страни се съгласиха да пренапишат данъчните правила, които дават отговор на изискванията от 20-те години на предишния век. На Организацията за икономическо сътрудничество и раз бе предоставено да показа новите оферти.

Въпросът за данъчното облагане на огромните трансгранични многонационални компании става все по-належащ, защото от ден на ден страни подхващат лични ограничения по отношение на налозите върху цифровите компании при липса на световна договорка. "Настоящата система е в стрес и няма да оцелее, в случай че не премахнем напрежението ", сподели ръководителят на данъчната политика на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Паскал Сен Аман пред публицисти по време на конференция.

Някои страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз упорстват софтуерните колоси да заплащат налог във всички страни, където имат консуматори. По-специално Франция гласоподава по този въпрос, като утвърди въвеждането на налог от 3%, който интернет колоси като Гугъл, Amazon и Фейсбук ще би трябвало да заплащат на френската хазна. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп не реагира добре на новината, като разпореди следствие и уточни, че това е незаслужено ориентирано към американските компании.

Обединеното кралство предложи сходен налог от 2% през октомври 2018 година, който може да влезе в действие през 2020 година, а сегашният министър председател Борис Джонсън изрази поддръжка за концепцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР