Организацията с нестопанска цел GSM Association (GSMA), с подкрепата на

...
Организацията с нестопанска цел GSM Association (GSMA), с подкрепата на
Коментари Харесай

В света преброиха 5 млрд стари телефона – искат да ги изпратят за преработка

Организацията с нестопанска цел GSM Association (GSMA), с поддръжката на няколко мобилни оператора, разгласи желанието си отчасти да отърве човечеството от старите мобилни телефони, които не се употребяват или изпращат за преправка, а са мъртва тежест.

Асоциацията пресметна, че сега по цялата Земя неактивните мобилни телефона са 5 милиарда, в които се съдържа 50 хиляди тона мед, 500 тона сребро и 100 тона злато, а в тях има задоволително кобалт за производството на акумулатори за 10 милиона електрическия автомобил. Според GSMA е доста разточително да се държи подобен товар от съоръжение, защото извличането на металите и тяхното филтриране е енергоемък развой, обвързван със доста замърсяване.

За да противодействат на тази обстановка, мобилните оператори, които поддържаха GSMA, дадоха обещание да обезпечат приемането на две основни ограничения до 2030 година: да одобряват най-малко 20% от старите устройства, продадени за рециклиране; предаване за преработване на 100% от старите телефони, които са предадени от клиенти. Тези ограничения няма да оказват помощ за цялостното решение на казуса, само че могат ненапълно да облекчат обстановката. Сред подкрепящите самодейността мобилни оператори са BT Group, Globe Telecom, GO Malta, Iliad, KDDI, NOS, Orange, Proximus, Safaricom, Singtel, Tele2 и Telefonica. Нито един от тях, за жалост, не е показан на най-големите пазари — в Китай, Индия, Индонезия и Съединени американски щати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР