Организацията на ООН за ядрен надзор призовава за зона за

...
Организацията на ООН за ядрен надзор призовава за зона за
Коментари Харесай

МААЕ: Незабавна зона за безопасност около Запорожката АЕЦ, ситуацията е все по-нестабилна

Организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол приканва за зона за сигурност към окупираната от съветската войска Запорожка атомна електроцентрлала, с цел да се предотврати нуклеарна повреда. Международната организация за атомна сила съобщи в петък, че изискванията там стават все по-несигурни.

Директорът на МААЕ Рафаел Мариано Гроси сподели във видео известие в " Туитър ", че има най-малък късмет за възобновяване на надеждни външни електропроводи до централата и нейният украински оператор обмисля прекъсването на единствения останал работещ реактор.

Това ще остави централата изцяло подвластна от спешните дизелови генератори, които да обезпечават електричество за жизненоважни функционалности за нуклеарна сигурност. " Това е неустойчива обстановка и става все по-несигурна ", изясни Гроси.

" Електроцентралата няма външно зареждане. И ние видяхме, че откакто инфраструктурата бъде ремонтирана, тя още веднъж се поврежда ", сподели той. " Това е изцяло недопустимо. Не може да продължава по този начин. "

Гроси прикани за " неотложно преустановяване на всички обстрели в цялата област " и определяне на зона за нуклеарна сигурност и сигурност, тъй като " това е единственият метод да подсигуряваме, че няма да се сблъскаме с нуклеарна повреда ".

Ситуацията в украинския град Енергодар (също окупиран), където живее личният състав, също е все по-несигурна и там токът стопира също поради обстрел, съобщи нуклеарният контролен орган. " Само това ще подсигурява сигурността и сигурността на оперативния личен състав и ще разреши трайно възобновяване на зареждането на Енерходар и на централата ", добави Гроси.

Руският представител в МААЕ Михаил Улянов написа в " Туитър ", че страната му напълно поддържа апела за неотложно прекъсване на обстрела на централата и близкия град Енергодар.

" Ройтерс " заяви извънредно през днешния ден за проекторезолюция, която съгласно дипломати е готова от Полша и Канада преди срещата идната седмица на Съвета на шефовете МААЕ с апел Русия да приключи всички дейности в нуклеарните уреди на Украйна.

Проектът, който се популяризира измежду 35-те страни в Съвета на шефовете, най-висшият орган за взимане на решения на Международната организация за атомна сила, е продължение на резолюция, призната на изключително съвещание на борда през март и на която единствено Русия и Китай се опълчиха.

Както и през март, задачата е да се покаже, че Русия е изолирана дипломатически и да бъде оказан напън върху нея да приключи окупацията на ЗАЕЦ, най-голямата в Европа.

В плана на текст, забелязан от " Ройтерс ", се споделя, че бордът " осъжда непрекъснатите насилствени дейности на Руската федерация против нуклеарни уреди в Украйна, в това число продължаващото наличие на съветски сили и личен състав на " Росатом " в атомната електроцентрала Запорожие ". Проектотекстът, направен от името на Украйна, която не е член на Съвета на шефовете, към момента не е показан публично за тримесечното съвещание на борда идната седмица, споделиха дипломати.

Няколко дипломати споделиха, че защото формулировката е сходна на неоправдателната за съветската окупация резолюция от март, тя евентуално ще бъде призната елементарно и чакат малко промени в нейната последна дефиниция.

Последният текст приканва Русия " неотложно да приключи всички дейности против и Запорожката атомна електроцентрала и всяко друго нуклеарно оборудване в Украйна, с цел да може способените органи да си възвърнат цялостния надзор над всички нуклеарни уреди в границите на интернационално приетите граници на Украйна. "

Преди така наречен оперативни параграфи, които излагат всевъзможни дейности и позиции, които се подхващат, текстът също по този начин споделя, че бордът " акцентира " апела на Рафаел Гроси за " предпазена зона за нуклеарна сигурност и сигурност " към зцентралата.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР