Организацията на обединените нации отправи призив за отпускане на 1

...
Организацията на обединените нации отправи призив за отпускане на 1
Коментари Харесай

ООН с призив да се отпуснат 1 млрд. долара за пострадалите от земетресението в Турция

Организацията на обединените народи насочи апел за разпределяне на 1 милиард $ в помощ на жертвите на пагубното земетресение в Турция от предходната седмица, при което починаха хиляди хора, а милиони други обезверено се нуждаят от помощ.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че средствата ще обезпечат филантропична помощ за три месеца на 5,2 млн. души.

Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер през нощта на 6 февруари лиши живота на повече от 35 000 души в Югоизточна Турция, а още няколко хиляди души изгубиха живота си от другата страна на границата в Сирия.

Според Анкара бедствието е засегнало директно повече от 9 милиона души в Турция.

Народът на Турция е претърпял " неописуема тъга ", съобщи координаторът на Организация на обединените нации за изключителна помощ Мартин Грифитс в настрана изказване, в което разгласи незабавния апел.

" Трябва да застанем до тях в най-тъмния им час и да подсигуряваме, че ще получат поддръжката, от която се нуждаят ", добави Грифитс, който оглавява Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA).

В изказването на OCHA се споделя, че стотици хиляди хора, в това число дребни деца и възрастни хора, нямат достъп до заслон, храна, вода, отоплителни уреди и медицински грижи при минусовите температури.

Тя добави, че към 47 000 здания са разрушени или развалени в цяла Турция, а хиляди хора са потърсили леговище във краткотрайни приюти.

Организация на обединените нации доставя топла храна, хранителни артикули, палатки, топли зимни облекла, одеяла, матраци, кухненски комплекти и медицински консумативи в засегнатите региони, съобщи OCHA.

Във вторник Организация на обединените нации насочи зов за 397 млн. $ в помощ на жертвите на земетресението в Сирия.

По-рано Организацията на обединените народи даде 50 млн. $ за напъните за оказване на помощ посредством централния си фонд за незабавно реагиране.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР