Организацията на обединените нации моли държавите членки да дадат 1

...
Организацията на обединените нации моли държавите членки да дадат 1
Коментари Харесай

ООН търси $1 млрд. за пострадалите от земетресението в Сирия и Турция

Организацията на обединените народи моли страните членки да дадат 1 милиард $ за подкрепяне на милионите хора, наранени от земетресението, което умъртви повече от 42 000 души в Турция и Сирия, съобщи ДПА.

„ Днес Организацията на обединените народи насочва филантропичен апел от 1 милиард $ за народа на Турция, измъчен от най-опустошителните трусове, удряли страната от един век “, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Около 5,2 милиона души се нуждаят от финансиране, което ще подкрепи напъните за подкрепяне в региона на продоволствената сигурност, отбраната, образованието, водата и подслона, сподели той.

„ Турция е дом на най-големия брой бежанци в света и демонстрира голяма благотворителност към своите сирийски съседи от години “, сподели той.

„ Сега е моментът светът да поддържа народа на Турция – тъкмо както те са били солидарни с други, търсещи помощ. “

„ Хората страдат и няма време за губене “, сподели Гутериш, призовавайки интернационалната общественост да финансира „ това сериозно изпитание в отговор на едно от най-големите естествени бедствия на нашето време “.

Първото земетресение удари на 6 февруари, когато трус с магнитуд 7,7 разлюля югоизточна Турция, последван часове по-късно от втори с магнитуд 7,6.

Повече от 42 000 души са починали в Турция и Сирия, до момента в който хиляди остават в неопределеност и районът е значително унищожен.

Призивът на Организация на обединените нации пристигна, откакто Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец  увеличи повече от три пъти финансирането си за незабавни апели за Сирия и Турция.

„ Бих желал да оповестя, че усилваме нашите незабавни фондове до 650 милиона швейцарски франка [215 милиона долара] за двете страни, 200 милиона за Сирия и 450 милиона за Турция “, сподели генералният секретар на Международната федерация на Червения кръст Джаган Чапагайн пред кореспонденти на интернационалното летище в Бейрут.

Чапагайн, който беше на път за Турция и беше посетил Сирия, сподели, че проектът в началото е предвиждал 80 милиона франка за Сирия, само че това число е била увеличено до 200 милиона. За Турция преди то беше 120 милиона франка.

Той сподели, че актуалната рецесия, добавяйки към 12-годишната революция в Сирия, ще продължи и след идващите месеци и че нейното влияние върху хората ще се усети и в по-дълъг интервал.

По-рано сирийският президент Башар Асад благодари на " приятелски и другарски " страни, които застанаха до сирийския народ след опустошителното земетресение.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР