Организациите от Националното обединение за чист въздух Дишай, България“ изпратиха

...
Организациите от Националното обединение за чист въздух Дишай, България“ изпратиха
Коментари Харесай

Организация изпрати въздух в буркани на екоминистерството

Организациите от Националното обединяване за чист въздух „ Дишай, България “ изпратиха опакован въздух от разнообразни населени места до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и министър Росица Карамфилова по случай 7 септември - Международния ден на чистия въздух.

Това оповестиха от пресцентъра на обединяването, представени от Българска телеграфна агенция.

Те припомнят за нездравословните газове и прахуляк, които се постанова да дишат жителите на българските градове и упорстват за въвеждане на по-широки благоприятни условия за надзор и по-ефективни санкции за ограничение на замърсяването в атмосферата. Пакетите – в буркан, в плик или в кутия – са окомплектовани със специфична декларация, която припомня, че правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е общовалидно. 

Нашата страна е на едно от водещите места в света по умряли поради замърсен въздух, показват от „ Дишай, България “. Според техните данни 60% от градското население диша наднормени равнища на фини прахови частици. 

Според организацията главните източници на замърсяване на въздуха в България са ТЕЦ-овете, употребяващи за горене въглища, биомаса и боклуци, които с изключение на районно могат да имат и трансгранично въздействие; избрани индустриални предприятия, непредприели нужните ограничения за пречистване; превозът, който е целогодишен замърсител  в градовете с натоварен трафик; отоплението в бита с дърва, въглища и от време на време с отпадъци; практиките за горене на стърнища и самозапалването на сметища. 

Национално обединяване за чист въздух „ Дишай, България “ събира дружно цивилен сдружения с опит в битката за по-чист въздух от Пловдив, Русе, Велико Търново, Перник, Девня, Благоевград, Димитровград, Павликени, Гълъбово и София. 

За Международен ден на чистия въздух за синьо небе  7 септември e избран с решение на Организация на обединените нации от 2019 г. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР