Организации сигнализираха, че в завод Миджур в Горни Лом, където

...
Организации сигнализираха, че в завод Миджур в Горни Лом, където
Коментари Харесай

Паника в Горни Лом: Над 190 хил. противопехотни мини и 74 тона тротил могат всеки момент да избухнат!

Организации алармираха, че в цех " Миджур " в Горни Лом, където през 2014 година детонация лиши живота на 15 души, към момента се намират 190 614 броя противопехотни мини. Тези мини съдържали общо над 74 тона тротил и по няколко тона хексоген и тетрил.

Според Асоциацията на свободното слово " Анна Политковская ", Независимото сдружение за отбрана правата на индивида и бащата на починалия при гърмежа в " Миджур " 26-годишен Михаил тези муниции съставляват сериозна опасност за националната сигурност на страната, тъй като поставяли всички в региона в непрекъснат риск от нова детонация. От друга страна по този метод страната ни нарушавала и Отавската Конвенция за възбрана на потреблението, складирането, производството и прехвърлянето на противопехотни мини.

Според организациите по този въпрос " съдът - не желае да чуе, прокуратурата - не е видяла, изпълнителната власт - знае, само че мълчи ". Поради това те упорстват за незабавното унищожаване от територията на България на тези 190 614 противопехотни мини, както и прокуратурата да притегли към персонална отговорност всички държавни чиновници от най-високите равнища на властта, за продължаващо закононарушение.

Писмото на Асоциацията на свободното слово " Анна Политковская ", Независимото сдружение за отбрана правата на индивида и бащата на починалия при гърмежа в " Миджур " 26-годишен Михаил е изпратено до ръководителя на Екологичен потенциал Антонио Таяни, президента Румен Радев, ръководителя на Народно събрание Димитър Главчев, премиера Бойко Борисов, ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, основния прокурор Сотир Цацаров, регионалния шеф на Видин Албена Георгиева и кмета на Община Чупрене Ваньо Костин. Писмото е адресирано и до Дирекция " Организация на обединените нации и съдействие за развиване " към Министерството на външните работи, до службата на Организация на обединените нации по въпросите на разоръжаването (UNODA) и до Звеното за подкрепяне осъществяването на Конвенцията за възбрана на противопехотните мини към Женевския интернационален център по филантропично разминиране.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР