Организатори на фермерски пазари и изложения от различни места в

...
Организатори на фермерски пазари и изложения от различни места в
Коментари Харесай

Никола Куташки: Стотици малки фермери са застрашени от фалит

Организатори на фермерски пазари и изложби от разнообразни места в страната са мощно обезпокоени от заповедта на БАБХ за възбрана на пазари за всички типове домашни животни и птици. Според тях възбраната, за която " 24 часа " писа, заплашва поминъка на хиляди дребни родни производители измежду които производители на месни и млечни артикули и яйца.

Разбираме, че и у нас има разпространяване на болести, рискови за животните, само че сме на мнение, че животинските артикули, които произлизат от публично регистрирани производители със прецизно следено произвеждане, са непозволено и неаргументирано сложени в обсега на текста на тази заповед, неограничена във времето.

Това сподели за " 24 часа " Никола Куташки от уредниците на варненския пазар.

Птичият грип няма нищо общо с произвеждане на млечни артикули, счита Куташки, който дефинира заповедта като нелепа. Той счита, че тя би коствала поминъка на доста дребни производители и изрази подозрение, че тази мярка по-скоро ще докара до основаване на наклонност за продажба на скотски артикули на нерегламентирани места.

Те са изпратили писмо до шефа на БАБХ, министър-председателя, министъра на земеделието и храните.

В него те изразяват цялостно противоречие с включването на продажба на артикули от скотски генезис на пазарите в страната въз основа на цитираната заповед.

Включването на тази категория артикули в нея не е обосновано и разисквано нито с евентуални пострадали страни, нито е аргументирано пред необятната общност въз основа на констатации, наблюдения или справедлива експертна оценка. В допълнение, в разяснителната информация, качена на формалната страница на БАБХ, се твърди, че „ дейностите имат и за цел понижаване на забележителните икономическите загуби, които би претърпял бизнесът. " Ограничаването предлагането на скотски артикули посредством тази заповед сигурно ще причини обилни стопански загуби за бизнеса, изключително на законни регистрирани дребни производители, за които реализацията на създадена продукция посредством сходни събития е съществена или в някои случаи единствена опция за пазарна реализация, се споделя в писмото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР