Организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска

...
Организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска
Коментари Харесай

Русия е предотвратила серия от атентати на украинското разузнаване в Крим, сред задържаните и българин

Организатор на плануваните терористични офанзиви е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец, заяви Центърът за връзки с обществеността на ФСС, който съобщи също, че измежду седемте арестувани има и жител на България и Украйна, занимавал се с превозване на взривни субстанции и съставни елементи за взривни устройства. Освен това е пресечен и канал за доставка на английски взривни субстанции и съставни елементи за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически печки.

" Руската Федерална работа за сигурност (ФСС) е пресякла активността на агентурна мрежа на Главното ръководство на отбранителното разузнаване на украинското министерство на защитата, която е възнамерявала серия от привличащи публичното внимание диверсионни и терористични актове на територията на " окупирания Крим, съгласно ФСС. Според съветската работа за сигурност цел на офанзивите са щели да станат ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко .

Освен това цел на подготвяните терористични набези са били обекти от транспортната инфраструктура на полуострова.

Една диверсионна група е подготвяла покушенията над Павленко и Аксьонов, а друга, под прикритието на бизнес за продажба на булчински рокли, провела транспорта на взривни устройства от България за Русия.

" Установено е, че директният уредник на терористичните офанзиви и координатор на подготовката на убийства на високопоставени длъжностни лица е Роман Машовец, офицер от дейния запас на военното разузнаване на Украйна, който от 2020 година заема длъжността заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски ", съгласно ФСС. Освен това Машовец е " непосредствен помощник на началника на основното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата Кирил Буданов ", съгласно същия източник.

В хода на подхванатите ограничения са арестувани жителите на Русия и Украйна - Виктор Подвални, роден през 1967 година, Александър Литвиненко, роден през 1986 година, Сергей Кривошеин, роден през 1988 година, Константин Евмененко, роден през 1971 година, Игор Зорин, роден през 1972 година, и Сергей Войнаровски, роден през 1984 година, вербувани от Машовец. Според ФСБ те са възнамерявали да извършат терористичните актове и са правили наблюдаване на длъжностни лица, употребявайки специфични механически средства и добито огнестрелно оръжие. Сред арестуваните е и жител на Украйна и България Д. Петранов, роден през 1979 година, съпричастен към доставката на оръжие за Русия.

Снимка: Скрийншот от Телеграм

" В рамките на формираните наказателни каузи обвинените дават признания за съдействие с военното разузнаване на Украйна за подготовка и осъществяване на терористични актове в Русия ", оповестиха от ФСБ.

При обиските у арестуваните са открити пет подготвени за приложимост самоделни взривни устройства, направени по тип кумулативен и съсредоточен заряд , пластични взривни субстанции, създадени във Англия с общо тегло към 6 кг, военни електродетонатори, радиоуправляеми актуатори за задействане на взривни устройства, тракери за наблюдаване, както и информационно средство за секретна връзка с уредници от Главно разследващо ръководство на Министерството на защитата, оповестиха още от ФСБ.

Установена е идентичността на експлозивите, конфискувани от арестуваните, с тези, употребявани при осъществяването на измама на железопътните линии в Крим на 23 февруари 2023 година

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР