Оръжието, което виждате, онагледява защо ЕК затвори главата от мониторинговия

...
Оръжието, което виждате, онагледява защо ЕК затвори главата от мониторинговия
Коментари Харесай

Иван Гешев: Оръжие, ползвано от спецчастите, е задържано при операцията на ГДБОП

Оръжието, което виждате, онагледява за какво Европейска комисия затвори главата от мониторинговия механизъм за битката с проведената престъпност. Това разяснява зам.-главният прокурор Иван Гешев при започване на брифинга, на който службите за сигурност показаха информация по отношение на, при която са разкрити големи количества оръжия, гърмеж и муниции.

Водят се три досъдебни производства, които са вероятни с помощта на положителната работа на ГДБОП, посочи Гешев.

Зам.-главният прокурор даде повече детайлности по хронологията на създаването, довела до вчерашната реализация: „Помните, че преди три години бяха арестувани над 50 автомата Узи. Тогава сътрудниците имаха информация, че този човек има склад с оръжие. Той беше в жилищен блок и беше добре обезопасен с камери. Оттогава ГДБОП продължи да работи и предходната събота лицето беше арестувано при влизане на гараж в жилищен блок в София. Намерени са десетки автомати – Калашников и „Скорпиони“, десетки спусъци за гранатомети РПГ. Открито е и задоволително количество барут, при взривяването на който от въпросния блок щеше да остане единствено една дупка. Намерени са и десетки хиляди патрони“.

„Собственикът на склада е арестуван още веднъж, защото той беше арестуван и по първото дело за автоматите „Узи“, добави той.

Междувременно в казанлъшкото село Хаджидимово също се организират обиски и изземвания на нелегално оръжие. Има арестувани. Оръжията са свързани със завода в Казанлък. Става дума и за специфични заглушители, които се употребяват единствено от специфичните елементи, сподели още Гешев.

Касае се за огромен размер оръжие и гърмеж, сътрудниците работиха цяла нощ, обясни наблюдаващият прокурор Евгения Станкова. Другото досъдебно произвеждане (в с. Хаджидимово) е осъществено също през вчерашния ден. Претърсени са 9 адреса, арестувани са 7 лица.

В рамките на самата договорка, реализирана от арестуваните през вчерашния ден, са открити 10 автомата Калашников и револвери. Общото количество са 17 автомата, 15 револвера и 12 цели за огнестрелно оръжие.

„За третия случай – завод за произвеждане на неистинен документи за идентичност, информация ще даде господин Спиридонов, както и за това оръжие, което ще въоръжи няколко роти от БА, от това, което е останало от нея“, сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Тези реализации са резултат от напъните на Специализираната прокуратура и ГДБОП по противопоставяне на тероризма. Това, което е пред вас, действително няма по какъв начин да бъде употребявано за друго нещо. Това са огнестрелни оръжия, които могат да стигнат до всяка част на света, а най-близо е вътрешността на Европа“, разяснява шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов.

Общото количество оръжия, разкрити при вчерашната интервенция, е 65 автомата Калашников, 37 „Скорпиона“ и 43 револвера, 8 кг черен барут, 2 пушки-помпи, 14 спусъка за РПГ. Патроните на пръв взор са към 80 000, само че е допустимо да излязат 100 000 след преброяването, посочи Спиридонов.

При интервенцията през вчерашния ден е арестувано лице, което е свързващо звено сред две групи – за незаконна търговия с оръжие и за разработване на подправени персонални документи, посочи Спиридонов.

В Казанлъшко са конфискувани 17 автомата със заглушители и 15 револвера със заглушители. При интервенцията против подправените документи са арестувани 5 лица, две от които ирански жители, като е разкрита и печатницата. Открити са паспорти от разнообразни страни и подправени документи на арабски език.

„Всички разбираме какво може да се реализира с компилацията сред контрабанда с оръжия и подправени документи“, разяснява шефът на ГДБОП.

Предстои да установим тъкмо по какъв начин се изнася на части оръжието от оръжейните фабрики в Казанлък, сподели зам.-главният прокурор Гешев. Предстои сериозна инспекция на целия цех „ Арсенал ”, сподели Иван Гешев. „Имало е вътрешен метод. Оръжието изрично е излязло по незаконен метод от завода ”, добави той. „ Задържани са 7 индивида. Доколкото ми е известно, има някогашни чиновници ”, сподели още Иван Гешев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР