Оптимизацията на администрацията ще струва 200 млн. лв. тази година.

...
Оптимизацията на администрацията ще струва 200 млн. лв. тази година.
Коментари Харесай

Излизащите в пенсия чиновници ще си поделят 200 млн. лв.

Оптимизацията на администрацията ще коства 200 млн. лева тази година. Това е заложената сума в бюджет 2022, излиза наяве от документите към законопроекта. Той сега минава второ четене в парламентарните комисии.

Още в първите си дни на поста вицепремиерът Асен Василев разгласи, че новото ръководство ще понижи администрацията с 30 000 души. После се разбра, че става дума главно за хора, които са навършили пенсионна възраст. Именно техните компенсации са оценени на 200 млн. лева

Друг е въпросът дали сумата ще бъде усвоена. След огромен възторг в първите съвещания на новия Министерски съвет, тематиката изчезна от дневния му ред. Според оповестените от държавната пресслужба решения, разпределение на средства за компенсации по линия на оптимизацията за последно е правено на 22 декември.

На две съвещания в края на предходната година държавното управление отпусна над 7,7 млн. лева за компенсации на държавни чиновници на девет министерства. Те нормално са два типа - изплащаните вкупом заплати при пенсиониране и изплащането на неползван отпуск. Няма данни какъв брой души са пенсионирани все още от новите ръководещи, защото единствено някои министерства ги оповестиха. В МОН да вземем за пример компенсациите на 25 души са 617 069 лева Сходна е сумата и в Министерството на стопанската система - 630 000 лева за 26 пенсионери.

ПРАВА

По Кодекса на труда човек може да получи до 6 заплати при пенсиониране. Държавните чиновници обаче имат право на по-големи компенсации по силата на Закона за държавния чиновник. При служебно правно отношение компенсацията при пенсиониране е в размер 50 на 100 от месечната съществена заплата, избрана все още на преустановяване на служебното правно отношение, за всяка прослужена година като държавен чиновник, само че не повече от 10 месечни съществени заплати. Това значи, че 10 заплати може да получи човек с 20 година стаж като държавен чиновник (статутът бе въведен с административната промяна от 1999 г.).

Ако все още на преустановяване на служебното правно отношение държавният чиновник е работил в същата администрация през последните 10 години, той има право да получи 6 месечни съществени заплати, а когато е работил по-малко от 10 години - 2 месечни съществени заплати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР