Оптимизъм лъхаше от оценките на Джо Байдън и Реджеп Ердоган

...
Оптимизъм лъхаше от оценките на Джо Байдън и Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Вътрешнополитически цели вкарват Ердоган в мир с Европа и САЩ

 Сонер Чааптай, фотография: www.washingtoninstitute.org Оптимизъм лъхаше от оценките на Джо Байдън и Реджеп Ердоган в оценките им за техния първи диалог лице в лице в качеството им на президенти на Съединените щати и на Турция.  " Няма проблем в двустранните връзки, който да не можем да решим ", съобщи Ердоган на неговата конференция. " Имахме положителна и плодотворна среща ", уточни Байдън на неговия брифинг за публицисти.

Пробив по противоречивите въпроси сред членките на НАТО с най-многочислени армии обаче няма - нито за противоракетните системи, които Ердоган купи от Владимир Путин, нито за войната в Сирия, за тази в Либия, нито за каквото и да било.

Важен знак пред света обаче беше, че Ердоган показва доброжелателност към Байдън , а той от своя страна не му попречи. 

Отговори на множеството въпроси към срещата на двамата се съдържат в една книга, която излезе от щемпел седмица по-рано. Заглавието ѝ е " Султан в заника си ", а създателят е Сонер Чааптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. В изявление за предаването " Събота 150 " той сподели: 

" Въпреки напъните на Ердоган да промени курса на Турция от Европа към Близкия изток и честите му спорове с европейски страни и със Съединените щати, това е реалност . Турската стопанска система е толкоз интегрирана в европейската поради митническия съюз, който е в действие от 1995 година, а финансовата система на Турция, която е бедна на запаси страна, е толкоз подвластна от интернационалните пазари, че Ердоган просто не може да си разреши пълeн раздор с Европейския съюз и Съединените щати . Ердоган завоюва неведнъж избори, основно поради платформата си за стопански разцвет. С достиженията си в това отношение той си построи твърда електорална поддръжка. Растежът на стопанската система беше реализиран посредством директни задгранични вложения и финансови инвестиции на истанбулската борса. Потокът им обаче пресъхва и от 2018 година Турция е в криза, а това води до стесняване на поддръжката за Ердоган Икономиката е ахилесовата му пета . Той би трябвало да възвърне растежа, с цел да не падне от власт на идващите избори и по тази причина се пробва да очарова Байдън и европейците. Ердоган желае да сътвори усещане за положителни връзки със Запада, с цел да притегли вложителите още веднъж към Турция ". 

Чааптай цитира турска фраза - " в случай че идваш от Запада, тя е част от Изтока, и че е част от Запада, в случай че идваш от Изтока ", а това значи, че когато вложителите вземат решение дали да си вложат парите, преценят освен икономическите знаци в Турция, само че и посоката, в която тя върви

" Затова, съгласно мен, навлизаме в интервал на мира и мир в връзките на Ердоган с Европа и Съединените щати - основно поради вътрешнополитическите му цели...  Очевидно е за какво на Ердоган му е значимо да завоюва сърцето на Байдън. Това е тактическа маневра . Защото, в случай че върне стопанската система към напредък и по този начин възвърне електората си и завоюва идващите избори, нищо чудно Ердоган да се върне към политиката на борба с Америка и Европа. Но съгласно мен Байдън е решил, че, без значение от властническия уклон на вътрешната политика на Ердоган, е по-добре да държи Турция по-близо до Съединените щати , в сравнение с да гледа по какъв начин тя се обръща към Русия. И по опция, до момента в който Ердоган е на сцената, турската народна власт да остане витална ".

Според Сонер Чааптай и ма доста несъгласия в американско-турските връзки, които не могат да бъдат преодолени в кратковременен проект

" Например, настояването на Съединените щати, че Турция ще избегне наказания единствено в случай че върне купените от Русия противоракетни системи С-400. Смятам, че Ердоган е надълбоко привързан с Путин и няма да може да го направи . Защото Путин разполага с огромен боеприпас ответни ограничения, с които може да накаже Турция, в случай че Ердоган тръгне към цялостно презареждане на връзките с Америка. Най-лесно ще е да бъде ударен туристическият бранш на Турция. Преди Covid броят на съветските туристи там беше 7 милиона за година - това е съвсем колкото популацията на България и най-вече по бройка от всички задгранични туристи. И тази година Ердоган разчита руснаците да бъдат огромна част от турското икономическо възобновяване ". 

По думите на Чааптай Съединените щати са решили да не ескалират напрежението, в случай че Турция не купи втора партида съветски батареи С-400

" А Турция евентуално няма да го направи, тъй като Ердоган желае да се сближи с Байдън. Но най-сериозното тестване за връзките Байдън - Ердоган няма да е в областта на защитата, а вътрешнополитическите събития в Турция . В Съединените щати неотдавна имаше опит за взлом на Конгреса. Живея във Вашингтон и бях директен очевидец на това, което някои назовават опит за прелом. Затова за Байдън кардиналната поддръжка за демокрацията по света към този момент не е просто алегоричен жест, а политика, посредством която той желае да възвърне вярата на американците в демокрацията. А Ердоган има огромно главоболие. Заради постигнатия от него свръхестествен и дълготраен стопански напредък до неотдавна той имаше поддръжката на огромно или най-малко малко болшинство от популацията. Това обаче към този момент не е по този начин и му се постанова да разчита с малцинство да управлява и да потиска болшинството, с цел да ръководи Турция.  Малко евентуално е Ердоган да признае проваляне, в случай че бъде надвит на идващите избори - тъй като се опасява от правосъдно и даже политическо гонене от страна на съперниците му. Затова имам възприятието, че може да копира Тръмп и да разгласи резултатите за фалшифицирани и да откаже да ги признае. Но в случай че Байдън бъде подложен пред избор сред Ердоган и демокрацията в Турция, съгласно мен той ще застане на страната на демокрацията - поради събитията във Вашингтон. 

 фотография: ЕПА/БГНЕС
Сонер Чааптай е безапелационен, че Турция е била, е и постоянно ще бъде по-голяма от Ердоган

" Много динамична страна е, демографски сложна и макар напъните на разнообразни политици в никакъв случай не е попадала под еднолично ръководство. И съгласно мен е погрешно да се съпоставя с Русия. Загубата на Ердоган в Истанбул, Анкара и други огромни градове на изборите през 2019-а в никакъв случай не може да се случи в Путинова Русия.  Ако желаете да сравните Турция с някоя друга страна, по-подходящо е да я сравните с някои страни от Източна Европа , които също са под ръководството на властнически водачи. Тях никой не ги отписва. Никой не споделя - забравете за Унгария, която е завладяна от Орбан, или за Полша на Качински.  Ердоган е доста значима фигура в турската политическа история . Той има голям брой поддръжници, които го обожават и боготворят. Но макар че ръководи към този момент 20 години с твърда ръка, повече от половината от популацията е срещу него. Ердоган желае да управлява Турция, само че турската народна власт е потвърдено много издръжлива .

Ако страните бяха зеленчуци - върша тази прилика в книгата си " Султан в заника си ", споделя още Чааптай, то Турция щеше да е кромид лук ,   " тъй като не можеш да стигнеш до някаква избрана и еднопосочна нейна вътрешност ". 

" Турция не се поддава на генерализации. И когато ме питат дали в Турция има тирания, давам отговор: " Не. " Дали е народна власт тогава? " Не. Турция е народна власт, завладяна от автократ ".

Интервюто със Сонер Чааптай можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР