Оптичните влакна, положени по дъната на океаните, могат да се

...
Оптичните влакна, положени по дъната на океаните, могат да се
Коментари Харесай

Хитра техника превръща подводните кабели в сензори за трусове


Оптичните нишки, положени по дъната на океаните, могат да се окажат значима сеизмологична мрежа. Снимка на от

Като част от план, който може доста да форсира откриването на смъртоносни цунами, сеизмолози и оптици от Caltech и Гугъл са измислили способ, който трансформира работещите подводни информационни кабели в детектори за трусове, без да се употребява особено съоръжение за задачата.

Земетресенията и вълните-цунами са едни от най-разрушителните събития, пред които е изправено човечеството. Но те са и непредсказуеми. Размествнията на земната кора, подводните свлачища – всички те предизвикват гибел и опустошения в ужасяващи мащаби в целия свят.

Учените от години работят върху комплицирани и всеобхватни системи за разкриване и ранно предизвестие за земетресения и цунами. Особено атрактивен вид би бил да се откри метод да се трансформира голямата мрежа от подводни информационни кабели на Земята в гигантска сеизмологична мрежа.

Идеята за потребление на подводните кабели за задачата не е нова, само че множеството техники изискват инсталирането на особено съоръжение, а кабелите в множеството случаи би трябвало да са „ неработещи “. Методът на Caltech и Гугъл разчита на фиброоптичните кабели, които телекомуникационните компании слагат по дъната на моретата и океаните, без да се изисква в допълнение съоръжение.

Като част от естествената работа на оптичните кабели лазерните импулси, употребявани за предаване на множеството данни, се поляризират, изясняват откривателите. Тъй като тези импулси доближават до края на влакното, те рутинно се следят. Ако оборудването работи вярно и кабелът е „ несмущаван “, лазерните импулси остават вярно поляризирани. Ако обаче има нередовност или кабелът бъде „ смутен “, тогава поляризацията се трансформира. Това значи, че сеизмичните събития могат да се следят по кабел напрегнат със общоприетоо съоръжение.

Работейки с кабела „ Кюри “, който минава по западното крайбрежие на Северна и Южна Америка от Лос Анджелис до Валпараисо, екипът е съумял да проучва поляризацията на импулсите по кабела до 20 пъти в секунда. През множеството време той е бил естествен. При земетресения обаче е регистрирана „ огромна неочаквана смяна в поляризацията “. Учените се досетили, че биха могли да разпознават източника. В продължение на девет месеца те са разкрили 20 умерени до огромни трусове по продължение на кабела, като най-голямото от тях е било с магнитуд 7,7 край крайбрежията на Ямайка.

Следващата стъпка в развиването на метода ще бъде създаването на логаритъм за машинно самообразование, който да разрешава автоматизираното наблюдаване на кабелите и игнориране на всевъзможни разстройства, породени от придвижванията на кораби или подводни животни.

Изследването бе оповестено в.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР