Определянето на статута на катедралата Света София в Истанбул е

...
Определянето на статута на катедралата Света София в Истанбул е
Коментари Харесай

Турция де факто каза на ЕС да си гледа работата по темата Света София

Определянето на статута на катедралата " Света София " в Истанбул е суверенното право на Турция, никой не може да се намесва в този въпрос. Това съобщи представителят на турското външно министерство Хами Аксой в отговор на изказване на европейския външен министър Жозеп Борел, съобщи БГНЕС.
Според Борел, външните министри на Европейски Съюз на среща в Брюксел в понеделник са подкрепили предлагането да бъде призована Турция да преразгледа и анулира решението за обновяване на мюсюлманските служби в " Света София " в Истанбул.
" Още един път подчертаваме, че " Света София " е благосъстоятелност на Турция и всички планове във връзка с нея, в това число смяната на статута, са суверенно право на републиката. Никой не може да се намесва в нашето суверенно право ", съобщи Аксой в изказване.
По думите на турския представител, с помощта на новия си статут, джамията " Света София " ще бъде отворена за представители на всички религии. " Всеки може да посети тази превъзходна постройка. Освен това дейностите вътре в Света София няма да навредят на критериите за опазване в листата на международното културно завещание ", сподели Аксой.
Междувременно стана ясно, че министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е разискал решението на Турция да трансформира " Света София " в джамия с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на телефонен диалог. Двамата водачи са разискали редица въпроси преди срещата на върха на Европейски Съюз на 17-18 юли.
Още: " Европейски Съюз е против превръщането на " Света София " в джамия "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР