Определиха пет участъка от реки в Кюстендилско, които се нуждаят

...
Определиха пет участъка от реки в Кюстендилско, които се нуждаят
Коментари Харесай

Чака се финансиране за неотложно почистване на 5 участъка от реки в Кюстендилско

Определиха пет сектора от реки в Кюстендилско, които се нуждаят от наложително разчистване и възобновяване

Пет сектора от реки  в Кюстендилско бяха оповестени като най-неотложни за разчистване и възстановяне, с цел да се предотвратят наводнения или произшествия при значителни превалявания, стана ясно на среща при регионалния шеф Катя Димитрова.

Те ще бъдат  включени в Годишната стратегия за финансиране от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет /МКВПМС/.

Неотложните поправки са на обща стойност 2 731 402, 87 лева От най-мащабно възобновяване, за което са нужни 1 581 757,20 лева, се нуждаят коритото на река. Бобов дол, река. Връчва и река. Гребикал. Аварийно разчистване е нужно на р. Бабинска река в землището на с. Бабино – на стойност 535 368,13 лева, река. Циган в гр. Бобов дол – на стойност 321 839,97 лева  и на дере в землището на с. Големо село – на стойност 248 504,70.    

Областна администрация Кюстендил е изготвила план за осъществяване на действия по обезпечаване проводимост на обиден от нездравословното влияние на водите речен сектор на река Банщица в землище на с. Ябълково.

Стойността на плана е 43 933 лева При осъществените огледи на място е открито, че в  резултат на нездравословното влияние на водите се следят мощно обрасли с храстовидна и дървесна растителност корита, което тук-там попречва огледа на дъното.

Установено е съществуване на обилни количества наносни отсрочения и затлачени сектори, нарушен е профила на коритата в обследваните сектори, както и съществуване на замърсявания от битови боклуци, водещи до подприщвания и понижаване проводимостта.

За превъзмогването на откритите проблеми са набелязани съответни ограничения за възобновяване на засегнатите сектори.

Чака се финансирането.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР