оправда бившия ректор на Югозападния университет Неофит Рилски в Благоевград

...
оправда бившия ректор на Югозападния университет Неофит Рилски в Благоевград
Коментари Харесай

ВАС оправда бившия ректор на ЮЗУ Неофит Рилски, обвинен в корупция

оправда някогашния ректор на Югозападния университет " Неофит Рилски " в Благоевград (ЮЗУ) Борислав Юруков, оповестиха от институцията. ВАС остави в действие решението на Административен съд - Благоевград, с което се анулира решението на антикорупционната комисия от 7 юли 2021 година, се показва в известието.

КПКОНПИ откри спор на ползи във връзка с Борислав Юруков за това, че в качеството на ректор на ЮЗУ през интервала декември 2017 - декември 2020 година е издавал в собствен частен интерес голям брой заповеди и е утвърждавал поименните описи към тях - в детайли разказани в обжалвания акт, с които е определял за себе си спомагателни трудови хонорари.

На някогашния ректор са наложени две санкции, всяка в размер 5000 лева и са отнети в интерес на страната получените материални облаги в общ размер 142 300 лева, както и чистото на ден заплащане, получавано от КПКОНПИ за времето на спора в общ размер 16 876, 54 лева

Върховните магистрати одобряват за верен извода на първоинстанционния съд, че от КОНПИ е позволено значително процесуално нарушаване - непрецизиране, неиндивидуализиране и спорно отразяване на действията от справедлива страна в обстоятелствената и разпоредителната част на решението. От една страна, не излиза наяве за какъв брой действия е глобено лицето - дали се касае за обособени действия, представляващи независими нарушавания, всяко от които осъществяващо поотделно фактическия състав на спора на ползи, или за едно нарушаване, представляващо от справедлива и субективна страна продължавано нарушаване, написа в известието.

От друга страна, дадената от антикорупционната комисия правна подготовка на нарушаванията опонира на описанието им в обстоятелствената част. Налице е и друго значително процесуално нарушаване, защото се лимитира правото на отбрана на получатела и се попречва осъществяването на правосъден надзор за правомерност на оспорвания акт, което е независимо съображение за анулацията му.

Изложените в действителност и правни съображения извеждат позволени основни нарушавания на административно-производствените правила, нарушаване на материалния закон и противоречие с неговата цел при издаване на процесното решение на КПКОНПИ. Първоинстанционният съд е достигнал до същите заключения и е постановил верен правосъден акт, който следва да бъде оставен в действие, разясняват от Върховен административен съд ВАС.

По делото има изключително мнение на арбитър Тодор Тодоров. Решението по случая е дефинитивно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР