Опозицията в гръцкия парламент внесе вот на недоверие към правителството

...
Опозицията в гръцкия парламент внесе вот на недоверие към правителството
Коментари Харесай

Гръцката опозиция внесе вот на недоверие срещу Мицотакис

Опозицията в гръцкия парламент внесе избор на съмнение към държавното управление на Гърция поради изказвания, че то се е пробвало да манипулира настоящото следствие на най-тежката железопътна покруса в страната.

Предложението, импортирано от социалистическата партия ПАСОК и подкрепено от други опозиционни партии, надали ще успее, защото държавното управление има болшинство в Народното събрание.

Председателят на ПАСОК Никос Андрулакис съобщи, че предлагането е подкрепено от три други леви партии, и сподели, че министър-председателят Кириакос Мицотакис " няма избор, той ще пристигна тук, с цел да оправдае дейностите си ".

Гласуването на вота на доверие ще се организира в късните часове на 28 март след тридневни диспути.

Катастрофата, при която починаха 57 души през февруари 2023 година, стана, когато малко преди среднощ наоколо до тунел край централния град Лариса се сблъскаха товарен и пътнически трен с 350 чиновници и пасажери, най-вече студенти.

Година след нещастието роднините на жертвите настояват, че макар обещанията на държавното управление за цялостно следствие, държавните органи са изгубили време и са пропуснали жизненоважни доказателства.

Експерти, назначени от фамилиите на роднините, настояват, че мястото на произшествието е било почистено от останките и горния пласт почва, преди проверяващите да могат да го изследват напълно.

Тялото на млада жена, пътувала във влака, към момента е в неопределеност и има изказвания, че товарният трен е превозвал недекларирани химикали.

Проучване на публичното мнение на Metron Analysis от предходната седмица сподели, че съвсем 9 от всеки 10 гърци считат, че в следствието е реализиран дребен прогрес.

Преди дни гневът набъбна още повече, откакто седмичникът " То Вима " заяви, че изтеклите записи на личния състав на влака в нощта на случая, пуснати от медиите по това време, са били редактирани, с цел да се внуши, че повода за случилото се е единствено човешка неточност.

Впоследствие опозиционните партии упрекнаха държавното управление, че е " раздало " редактирания запис на проправителствени медии, с цел да поддържа тази теза.

Критиците показват обръщението на Мицотакис към нацията единствено няколко часа след случая, в което той споделя: " Всичко демонстрира, че повода е човешка неточност. "

Правителството реагира с гняв на изказванията, като назова опозиционните партии " разбойници ", целящи да " дестабилизират " страната.

Правителственият представител Павлос Маринакис назова отчета на " То Вима " " безпочвен " и " леке " върху историята на вестника.

Основната опозиционна партия " Сириза " прикани Мицотакис, който бе избран отново с лекост през юни, да подаде оставка.

Опозиционните партии към този момент бяха ядосани през миналата седмица, откакто четиримесечното парламентарно следствие на случая завърши, без да бъде потвърдена виновността на висши политици.

Над 30 железопътни чиновници и длъжностни лица са упрекнати по отношение на злополуката от 28 февруари 2023 година, като се чака правосъдният развой да стартира през юни.

В продължение на десетилетия 2 552-километровата железопътна мрежа на Гърция страда от неприятно ръководство, неприятна поддръжка и остаряло съоръжение.

Миналата година държавното управление се отърва от следващия избор на съмнение поради скандал с подслушване, в който бяха забъркани държавното разузнаване и кабинетът на министър-председателя. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР