Опозицията в българските щанги ще опита по съдебен път да

...
Опозицията в българските щанги ще опита по съдебен път да
Коментари Харесай

Опозицията в щангите ще атакува в съда устава на федерацията

Опозицията в българските щанги ще опита по правосъден път да анулира устава на федерацията (БФВТ) и по-късно да провокира изключително заседание. Това обявиха бившият началник на централата Антон Коджабашев, екстреньорите на националните тимове Пламен Аспарухов и Кристияна Колева, треньорът от Добрич Деян Дейков и президентът на клуб " Славия " Здравко Стоичков. Нает е юрист - Николай Казаков, който се е заел с проблема.

Според юриста има явни несъгласия в устава на БФВТ със Закона са юридическите лица с нестопанска цел. Като това, че всеки искащ да оглави БФВТ трябва да подаде кандидатура три месеца преди общо заседание. Но пък самият конгрес се насрочва месец по-рано от УС посредством " Държавен вестник ". Тоест само човек, който има информация дали събранието ще бъде планувано в идващите три месеца, може да се кандидатира, а такива са единствено тези от управлението. Пак по този правилник, с цел да бъде позволена до гласоподаване на събранието кандидатурата от някого за член на УС, тя би трябвало да е авансово утвърдена от... сегашния УС. И още - изключително заседание може да се свика с подписите на 2/3 от членовете на федерацията, до момента в който в закона се изисква 1/3.

За скандалния устав се разбра още преди няколко години, само че чак в този момент опозицията срещу ръководството на БФВТ (с президент Неделчо Колев) подхваща юридически стъпки. Адвокат Казаков добави, че за някои сигнали за непозволени дейности на федерацията ще бъдат сезирани и други органи като инспектората на спортното министерство и даже прокуратурата.

Коджабашев пък прикани обществено Колев, генералния секретар Борислав Гидиков и националния треньор Иван Иванов да си подадат оставките, тъй като водят славния в миналото за България спорт към съсипия.

" Има доста клубове фантоми, основани единствено с цел да гласоподават на събранията за Неделчо Колев. Ще пратим запитване до министерството дали на тези клубове им се отпускат и държавни средства, което към този момент ще бъде закононарушение - сподели той. - Не ламтя за власт, аз съм бил доста години отпред на повдигането на тежести, само че ме боли, като виждам по какъв начин този спорт потъва. Във федерацията по лист се водят към 60 клуба, а на шампионатите вземат участие по-малко от 30. Значи останалите са без активност и би трябвало да им се отнеме лицензът. "

Статистиките от държавните първенства наистина са стряскащи. През 2017 година във всички възрасти (от деца, до мъже и жени) са взели участие 26 клуба и 328 щангисти. През 2018-а те са към този момент надлежно 31 и 297, а тази година - 28 и 260. А при най-големите наклонността също е низходяща - сътоветно 39, 33 и 28 щангисти.

" И за тази " повсеместност " страната дава по над 1 млн. лв. годишно. Същевременно не се организират пълноценни лагери, на международното първенство заведохме едвам четирима мъже и две дами при общо 20 категории. Тренировките се вършат по неизвестно каква методика, а от 2011 година, откогато тези хора са на власт, имаме всичко на всичко три медала в дуела на международни шампионати - два сребърни на Иван Марков (2013 и 2014 г.) и бронза предишния месец на Божидар Андреев. За същото време федерацията е получила близо 13 млн. лв. ", заключи Пламен Аспарухов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР