Опозиционният блок ХДС/ХСС е решен да засили натиска върху германското

...
Опозиционният блок ХДС/ХСС е решен да засили натиска върху германското
Коментари Харесай

Разнобой в Германия заради ракетите Таурус, обещани на Украйна, Шолц не бърза с решението

Опозиционният блок ХДС/ХСС е решен да ускори натиска върху немското държавно управление по въпроса за доставката на крилати ракети " Таурус " за Украйна. Фракцията на консервативните партии ще предложи Бундестагът да се занимае с въпроса, съобщи ръководителят на Християндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц през вчерашния ден (вторник, 16 януари).

Мерц се надява и на поддръжка от ръководещите

Предложението ще бъде импортирано през днешния ден следобяд. " Оценяваме обстановката в Украйна като все по-критична ", съобщи Мерц. По думите му сега украинската войска няма " никакви изгледи " да отблъсне съветските войски, а ракетите " Таурус " биха могли да допринесат за нови военни триумфи на украинците.

Лидерът на ХДС се изрази вяра, че при поименното гласоподаване в Бундестага за доставките на " Таурус " ще гласоподават и депутати на ръководещата коалиция, които наскоро показаха нуждата от даване на ракети с отдалечен обхват на Украйна. С това те биха " подкрепили думите си с каузи ", добави Мерц.

За изпращането в Украйна на крилати ракети „ Таурус " се разгласи и съпредседателят на " Съюз-90/Зелени ", които са част от ръководещата коалиция, Омид Нурипур. " Време е да дадем на украинците отговора на Германия на молбата им за такива ракети, защото те го заслужават ", сподели той.

Шолц не бърза с решението за " Таурус "

Дебатът за нуждата от даване на ракети " Таурус " на Украйна се води от месеци. Германският канцлер Олаф Шолц е срещу доставките на този тип оръжие, защото ракетите " Таурус " са способни да доближават и цели надълбоко във вътрешността на съветска територия. Освен това, както написа вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ), Берлин ще би трябвало да даде на Киев геоданни или обслужващ личен състав, което също е сериозен проблем. Очевидно Шолц се притеснява, че това може да трансформира Германия в участник във войната и това го стопира да утвърди въпросните доставки, добавя по тематиката изданието.

Освен от Съюз 90/Зелени, позицията на немския канцлер е остро подложена на критика и от другия му сътрудник в ръководещата коалиция - Свободната демократическа партия. Бившият немски президент Йоахим Гаук също се изрече в поддръжка на доставката на крилати ракети.

„ Таурус " е една от най-модерните прецизни ракети на Бундесвера с обхват на деяние 500 километра. Смята се, че те са извънредно ефикасни против бункери и мостове. Независимо от всичко на 3 януари представител на немското държавно управление съобщи, че позицията на Берлин остава непроменена.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР