Опозиционните политически сили в сръбския ентитет в Босна и Херцеговина

...
Опозиционните политически сили в сръбския ентитет в Босна и Херцеговина
Коментари Харесай

Сръбските опозиционни партии в БиХ искат ново броене на гласовете

Опозиционните политически сили в сръбския ентитет в Босна и Херцеговина публично приканиха за наново броене на бюлетините, подадени през уикенда по време на общите избори, откакто упрекнаха дългогодишния сръбски водач Милорад Додик в машинация.

След като по-голямата част от гласовете бяха преброени, Додик изглеждаше на път да завоюва още един мандат като президент на сръбската единица в Босна - Република Сръбска (РС). Додик получи 48% от гласовете, до момента в който неговата съперничка Йелена Тривич - едвам 43%, като бяха регистрирани над 95% от изборните секции.

След затварянето на изборните секции в неделя Тривич разгласи успеха си в конкуренцията, като съобщи, че има забележителна преднина, която Додик няма да може да преодолее. Но единствено няколко часа по-късно Додик съобщи, че съгласно предварителните резултати той води в конкуренцията, което провокира обвинявания в машинация от страна на опозицията.

" Няма да призная кражбата на волята на народа ", съобщи Тривич пред кореспонденти, а нейната партия съобщи, че повече от 65 000 гласа са били " нечисти " от нередности.

Опозиционната партия Съюз на демократичните сили също прикани за наново броене на гласовете.

Додик отхвърли обвиняванията, като в същото време съобщи, че повторното броене е " нереалистично ".

" Нашата победа е безупречна ", съобщи Додик през днешния ден.

В продължение на години Додик подклаждаше напрежението с честите си апели босненските сърби да се отделят от централните институции на страната, което му донесе нови наказания от страна на Съединени американски щати през януари.

Тривич - 39-годишна професорка по стопанска система - се опита да предложи опция на Додик, като се кандидатира с антикорупционна листа.

Изборите за президент на районен съд бяха един от главозамайващите избори, които се организираха през уикенда и в които редица претенденти се състезаваха за постове в сръбския ентитет и мюсюлманско-хърватската федерация на Босна.

Балканската страна е ръководена от неработеща административна система, основана Дейтънското съглашение от 1995 година, което съумя да постави завършек на спора през 90-те години на предишния век, само че значително се провали в обезпечаването на рамка за политическото развиване на страната.

След войната етническите политически партии дълго време използваха разделянето в страната, с цел да запазят властта си.

По време на конкуренцията през уикенда трите одобрени етнически партии реализираха обилни победи. Единственото изключение беше провалянето на Бекир Изетбегович, повторен член на трипартийното президентатво на страната, който управлява и главната бошняшка партия.

Изетбегович беше победен от различен професор, Денис Бечирович, с двуцифрена победа. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР