Опозиционен лидер в Зимбабве, който прекара почти 600 дни в

...
Опозиционен лидер в Зимбабве, който прекара почти 600 дни в
Коментари Харесай

Независима съдебна система: Опозиционен лидер в Зимбабве прекара 600 дни в ареста

О позиционен водач в Зимбабве, който прекара съвсем 600 дни в ареста, до момента в който чакаше правосъден развой по обвинявания в подбудителство към публично принуждение, беше освободен. Магистрат в Хараре осъди Джоб Сикхала по обвиняванията, само че издаде условна двегодишна присъда, защото Сикхала към този момент е прекарал известно време в пандиза.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Колумб Мавхунга в своя репортаж от Хараре, Зимбабве. 

Магистрат от Хараре издаде условна присъда от две години затвор на опозиционния водач Джоб Сикхала по обвинявания в подбудителство към публично принуждение. Сикхала беше освободен, откакто прекара близо 600 дни в ареста. 

„ Живях надалеч от татко ми цели две години. Ситуацията беше повече от ужасна. Благодарен съм на правосъдната система на Зимбабве ”, споделя синът на Джоб Сикхала. Сикхала, почитан член на опозиционната Гражданска коалиция за смяна (CCC), отхвърли всички обвинявания против него. Адвокатите за правата на индивида от Зимбабве направиха няколко опита да изведат Сикхала и другия обвинен, Годфри Ситоул под гаранция след ареста им през 2022 г. 

Сикхала беше арестуван, откакто упрекна последователи на ръководещата партия ZANU-PF в убийството на опозиционен деятел, изказване, което ZANU-PF отхвърли.

„ Моето мнение е, че неговият арест не е трябвало да бъде осъществен. Също по този начин наказателното гонене и последващата присъда. Тъй като казусът не е подобен, имаме указания да отнесем въпроса до Върховния съд за обжалване. Настояваме за оправдателна присъда, а не по-лека присъда ", споделя Харисън Нкомо, който работи като юрист за Джоб Сикхала. 

Министърът на правораздаването на Зимбабве Зиямби Зиямби съобщи пред кореспонденти, че правосъдната система е самостоятелна и извършва своите отговорности.  

„ Ако Сикхала счита, че е имало нещо неправилно в метода, по който съдилищата са се справили с казуса, той знае, че има доста канали за търсене на правна отбрана по въпроса. Но не сме виждали нито един случай, при който правосъдната власт да не е била безпристрастна при разглеждането на който и да е въпрос. Ние почитаме правосъдната система, почитаме безпристрастността и считаме, че казусът с Джоб Сикхала е решен ”, сподели представителят на ZANU-PF, представен от VOA .  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР