Опорочено изследване показва, че няма риск бебето на ищцата да

...
Опорочено изследване показва, че няма риск бебето на ищцата да
Коментари Харесай

Пациентка осъди „Майчин дом“ за 30 000 лева заради сгрешена диагноза

Опорочено проучване демонстрира, че няма риск бебето на ищцата да е с Даун, а то се ражда с това заболяване

Университетската АГ болница " Майчин дом " е наказана да заплати 30 000 лв. обезщетение на пациентка поради сбъркано генетично проучване. Това е решил дефинитивно Върховният касационен съд, се вижда в правосъдните регистри, предава вестник.

Н.Б. ражда бебе със синдром на Даун, откакто генетичното проучване по време на бременността ѝ демонстрира, че плодът няма това заболяване. Заради недействителен резултат от генетично проучване, извършено в болничното заведение, Н.Б. е била лишена от правото на избор дали да задържи плода или не и е родила дете с увреждания, при което е претърпяла болки и премеждия, приема съдът. Н.Б. води делото освен против " Майчин дом ", само че и против генетичния център, където е взета тестът й. Не съди лекаря, който е следил бременността ѝ и е оценявал резултатите от съдбовното проучване (той не е от " Майчин дом " ). И от двете институции дамата желае по 50 хиляди лева Уважен е искът ѝ единствено против " Майчин дом " и то до 30 000 лева А от решенията на долните инстанции по случая излиза наяве, че след раждането Н.Б. не е задържала бебето.

В желае си Н.Б. твърди, че по време на бременността ѝ е осъществено генетично проучване и заради позволени от ответниците пропуски при проучването тя е получила погрешен резултат - че плодът няма данни за болест на Даун, в резултат на което е родила дете с генетично заболяване.

През август 2014 година в медицински център от дамата е взета хорион биопсия (пренатално проучване, посредством което могат да се диагностицират вродени недостатъци и генетични заболявания). Материалът е признат в лабораторията на " Майчин дом ". Диагностиката установи, че няма данни за болест на Даун, както и че има данни за женски генетичен пол. През октомври на Н.Б. е направена фетална морфология, която също стига до извод, че липсват индиректни белези за хромозомна особеност и плодът е от мъжки пол. През януари 2015 година дамата ражда момченце със синдром на Даун.

Експертите по делото откриват, че тестът за генетичното проучване е опорочена и на процедура е проучен материал от дамата, а не от плода. Затова има и разминаване сред пола на бебето съгласно проучването и съгласно последвалата фетална морфология.

Първите две инстанции отхвърлят желае на Н.Б против " Майчин дом " и генетичния център, където е взета проба за проучването.

Долната инстанция взема решение, че даже да се одобри, че минусите при вземането на тестът и проучването да са довели до неверен резултат, то по делото е неустановена директна причинно-следствена връзка сред решението на Н.Б. да задържи плода и раждането на бебе със синдром на Даун. При разминаването в пола на плода при генетичното проучване и феталната морфология, дамата е могла да се осведоми за аргументите и да желае от проследяващия бременността ѝ доктор да назначи още един разбор или консултация с генетик, вероятно да прекъсне бременността, счита съдът.

Според висшите съдии обаче изводите на долната инстанция са голословни.

Експертът, експерт по генетика, изяснява разминаването в резултатите от ДНК-изследването и феталната морфология с това, че материалът за генетичното проучване е бил нечист с кафези от майката. Така най-вероятно на проучване са били подложени ДНК кафези на бременната, а не на фетуса. Тази неточност може да се избегне посредством сравняване на маркери от изследваната ДНК от материала от биопсия на хориона с проба от бременната, изяснява специалистът и показва, че това е рутинна и добра процедура.

Вещите лица стигат до извода, че в " Майчин дом " са нарушили медицинския стандарт при проучването на тестът - не са се съобразили, че материалът е по-малко от нужното количество, както и че не са се уверили, че откакто е по-малко, то е чиста и не съдържа непознат генетичен материал. Освен това проучването и на майчината кръв е било неотложно поради сериозното разминаване от резултатите от скрининговите проучвания и получения резултат от генетичното проучване.

В поръчката за осъществяването на генетичния разбор е било маркирано, че има повишен риск от Даун. От това следва, че в " Мачин дом " са разполагали с задоволително информация, че се касае за нараснал риск и е трябвало да се уверят, че на разбор е подложен материал на плода, а не на майката.

Налице е противоправно държание и на наблюдаващия бременността доктор, който не е съобразил разликите в проучванията и не е я насочил към нов тест, пишат висшите съдии. Според тях Н.Б. е направила всичко, изискващо се от нея - постоянно е ходела на прегледи, с цел да наблюдава бременността и е направила всички проучвания и съвещания, към които е била ориентирана от проследяващия ѝ доктор. Така висшият съд преценя, че дамата не е съпричинила вредата. Задължение на лекаря е, без значение от това какво несъгласие има, да го изясни на пациента и да го обясни. Медицинските лица, а не пациентът, са тези, които би трябвало да провокират правенето на спомагателни и изясняващи проучвания, акцентира съдът.

" Майчин дом " е наказана да заплати на Н.Б. и 6316 лева разходи по делото. А дамата би трябвало да заплати 4400 лева на медицинския център, против който искът ѝ е напълно отритнат, както и 6412 лева на " Майчин дом " поради отхвърлената част от желае ѝ - 20 000 лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР