Опитният вратар на ФК Крумовград Янко Георгиев е първият страж,

...
Опитният вратар на ФК Крумовград Янко Георгиев е първият страж,
Коментари Харесай

Янко Георгиев за кариерата, дузпите, мотивацията да бъде вратар и съвета към младите, които правят няколко добри мача

Опитният вратар на ФК Крумовград Янко Георгиев е първият пазач, който застава пред камерата на Българската професионална футболна лига, с цел да приказва за футбол. Той разкри кои са паметните му мачове, приказва за старта на кариерата и какви дарове са го подтикнали да стане вратар... Георгиев разкри, че има и специфичен метод, с цел да отгатне къде ще бъде изпълнена дузпа против него.

- Янко, да стартираме от моментите, които в никакъв случай няма да забравиш във футбола... Кои са най-паметните ти мачове?

- Не мога да дефинира тъкмо един мач, който ми е останал добър спомен. Имам няколко такива - мачовете с Левски, неотдавна мача с Лудогорец, който спечелихме. Преди години играх край за Купата на България. Имам запаметяващи се мачове и по време на престоя ми в Бургас. Не мога да отлича един.

- Кои са качествата, които те вършат един от най-хубавите вратари?

- Може би трудолюбието, което има в мен. Опитвам се да съм непрекъснат. Като цяло това бих отличил като мощни за мен качества.

- Любим миг във футболната кариера?

- Един от обичаните ми моменти е финала за Купата на България през 2010 година. Тогава бяхме в Черноморец Поморие. Никой не очакваше, че ще играем край за Купата.

- Какво ще правиш, когато приключиш футболната си кариера?

- Вариантите са два - или с това, което съм се занимавал досега и ще продължа треньорство, или това, което съм учил и приключил - национална сигурност. Нещо в областта на Министерството на вътрешните работи.

- Как младите футболисти да станат по-добри?

- С труд, твърдоглавие, неизменност. Трябва да слушат това, което треньорите им споделят, тъй като сега младите футболисти си мислят, че когато създадат един-два доста положителни мача и към този момент са станали доста положителни.

- Кой е първият прочувствен миг в твоята кариера?

- Първият бе при дебюта ми в А група. Тогава играех в Черноморец Бургас и дебютирах против Ботев Пловдив на Лазур.

- Кога разбра, че искаш да превърнеш футбола в кариера?

- От много дребен се занимавам с футбол. Винаги съм обичал тази игра и още от ранно детство взех решение, че ще стана футболист.

- Как приемаш загубите и какъв съвет би дал на младите, в случай че изгубят значим мач?

- Не одобрявам доста добре загубите, мъчно се приказва с мен. Опитвам се бързо да се отърся и на идващия ден да не мисля толкоз доста за тази загуба. На младите мога да кажа, че животът не свършва с един мач. Това е най-хубавото във футбола - идната седмица имаш право на реванш. Трябва да се концентрираш върху идващия мач, да дадеш най-хубавото от себе си и за излезеш от сложния миг, в който се намираш.

- Какво би споделил на децата, които ти подражават?

- Да се отнасят с почитание и обич към нашата специалност. Във футбола не можеш да си правиш каквото си поискаш. Трябва да си работлив и да си предан на спорта.

- Как приемаш рецензията и мненията в интернет?

- Опитвам се да ги заобикалям и да не чета. Ако попадна на тях бързо ги отмятам и не преставам.

- Как се подготвяш ментално преди мачовете?

- Гледам клипове на противниковите тимове и на футболистите, които ще бъдат против мен и си представям обстановките, в които се оправям добре против тях.

- Кой е най-хубавия съвет, който си получавал?

- Да не обръщам внимание на хора, които в никакъв случай не са заставали на вратата.

- Кой е най-хубавият състезател, против който си се изправял?

- Срещу доста съм се изправял. Имах опцията да хвана и мощни футболисти от преди десетина години. Не мога да дам съответно име.

- Какво те стимулира, с цел да продължиш да играеш?

- Мотивира ме любовта на децата, която виждам след мачовете. По-рано загатна за отрицателните мнения... Аз получавам и много положителни от дребни почитатели.

- Защо избра да бъдеш вратар?

- Започнах като полеви футболист. Имах по-голям братовчед от мен, който също тренираше футбол и вместо футболни обувки ми изпращаше вратарски ръкавици

- Колко е елементарно да смениш Черноморец с Нефтохимик?

- По това време Бургас беше футболен град и всеки тим си имаше фенска маса. Самите почитатели не одобряваха доста добре тези рокади от единия тим в другия, само че се веселя, че почитателите на двата тима ме обичат.

- Тежи ли лентата, бил си капитан на много тимове?

- Не бих споделил. Свикнал съм да нося отговорност. Бих споделил, че вратарският пост е един от най-отговорните във футбола и в никакъв случай не ми е пречило да бъда капитан.

- Кой е вратарят, на който се възхищаваш?

- Икер Касияс. Харесвам испанската и италианската школа, която е нападателна.

- Правиш ли нещо особено, когато има дузпа против теб?

- Имам си мои способи да се опитам да схвана къде ще бие нападателя при дузпа, само че ще си ги запазя за мен, с цел да не им суфлирам.

- Твърди се, че вратарите са малко луди. Така ли е?

- Мисля, че това изказване за мен не важи. Не съм подобен. Аз съм обран и балансиран вратар.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР