Опитът на Русия да промени четиригодишната си забрана извън международния

...
Опитът на Русия да промени четиригодишната си забрана извън международния
Коментари Харесай

Русия започна борбата срещу четиригодишната допинг забрана

Опитът на Русия да промени четиригодишната си възбрана отвън интернационалния спорт започва в Лозана – последната глава от дългата и спорна сага за финансиран от страната допинг.
Международната антидопингова организация (УАДА) през декември предходната година разгласи Руската антидопингова организация (РУСАДА) за несъстоятелна, откакто бе упрекната в манипулирането на тестови данни. Наказанието означаваше, че страната ще пропусне отсрочената олимпиада в Токио следващата година, както и Световното по футбол в Катар през 2022 и Зимните игри през 2022 в Китай. Изслушване в Спортния трибунал (КАС), което започва в понеделник и се чака да продължи до петък, към този момент провокира напрежение.
 Путин не вижда виновност на съветската страна в допинг абсурда Путин не вижда виновност на съветската страна в допинг абсурда
Президентът на Русия Владимир Путин дефинира изхвърлянето на страната от всички огромни, спортни събития в идващите 4 години, като " по...
УАДА изиска процесът да се организира обществено, само че след противоречие сред всички страни, трите съдии на КАС в последна сметка отвориха първата сесия при закрити порти посредством телеконференция. Решение ще стане обществено притежание на дата, която ще бъде оповестена на по-късен стадий. Русия смята възбраната си за законово незащитима. Бившият министър председател на страната.
Изслушването е несъмнено като знакова седмица за съветския спорт и световните антидопингови старания. УАДА, учредена през 1999, също е заложила доста на карта, откакто Съединени американски щати заплаши да отдръпна годишното й финансиране на стойност 2.7 млн. $. Американски адвокати упрекнаха организацията в това, че не е съумяла да вкара вътрешни промени в ръководството и разкритикуваха метода, по който УАДА се оправя с съветския скандал.
В добавка, Международният олимпийски комитет (МОК) и спортните федерации чакат ясни наставления от КАС, осем месеца преди Олимпиадата в Токио. „ УАДА не е оставила нищо неразгледано в подготовка за това чуване и чакаме с неспокойствие да представим ясно и заслужено нашия случай на панела. Оставам убеден, че Изпълкомът на УАДА е направил вярната рекомендация по този случай предишния декември. Както и на всеки различен стадий, следваме процеса по отношение на несъстоятелността на РУСАДА, продължавайки да се оправяме дейно с този комплициран проблем “, сподели президентът на организацията Витолд Банка. Руската сага към този момент навлезе в петата си година.
През май 2016, Григори Родченков, някогашният президент на Московската антидопингова лаборатория, алармира за финансирания от страната допинг на Игрите в Сочи през 2014. По-малко от две седмици преди Лятната олимпиада в Рио през 2016, през юли онази година, УАДА изиска изхвърлянето на Русия от Олимпийските игри в Бразилия.
 Извадиха Русия от Олимпиадите в Токио и Пекин Извадиха Русия от Олимпиадите в Токио и Пекин
Русия получи възбрана да взе участие в интернационалните надпревари за четири години. В това число влизат Олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин...
Въпреки това, МОК съобщи, че самостоятелните федерации ще решат дали да разрешат присъединяване на съветски спортисти. През 2017, МОК наложи възбрана на Руския олимпийски комитет от Зимните игри в Пьонг Чанг през 2018, само че разреши на чисти спортисти от страната да се включат в конкуренцията под безпристрастен байрак. Общо 168 руснаци в последна сметка взеха присъединяване.
След това, през септември 2018, УАДА спорно смъкна възбраната си върху РУСАДА, без значение че не получи достъп до Московската антидопингова лаборатория. Русия най-сетне даде данни от лабораторията на УАДА през януари, 2019. Въпреки това, след следващ поврат на събитията, през септември УАДА даде три седмици на Русия, с цел да изясни „ несъответствия “ в данните.
Световната атлетика разгласи, че е прекратила процеса по възвръщане статута на Руската атлетическа федерация, като добави, че обмисля изхвърлянето на страната напълно от спорта поради допинг абсурда. Впоследствие УАДА взе решение да наложи четиригодишна възбрана на Русия поради манипулираните данни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР