Опит за промяна на България чрез осветляване на порочни практики,

...
Опит за промяна на България чрез осветляване на порочни практики,
Коментари Харесай

Има или няма такъв подкуп? Спорът между Радостин Василев и Татяна Дончева се разраства

Опит за смяна на България посредством осветляване на порочни практики, " отстрел " на мощен политически състезател и основаване на съмнение сред партиите на митинга, синхронна офанзива на огромните парламентарни групи и прокуратурата против най-малката, само че гласовита коалиция в Народното събрание, отклонение на вниманието, трупане на предизборни дивиденти - това са главните версии, с които политиците през днешния ден обясняваха отправените от " ИТН " обвинявания против зам.-председателя на Народното събрание Татяна Дончева ( " Изправи се.БГ! Ние идваме! " ) за предлагана огромна парична сума против привличането на представители на партията в възможен кабинет.

Три дни след лансирането на сюжета от шефа на парламентарната група на " ИТН ", част от детайлите в описа бяха смекчени, основните настоящи лица - депутатите Радостин Василев ( " ИТН " ) и Татяна Дончева си разменят остри обвинявания пред медиите, стоящите зад тях политически обединения се нападат нападателно, до момента в който множеството от останалите играчи в Народното събрание резервират дистанцирано безмълвие. ГЕРБ се възползва от конфликта, с цел да насочи постави под общ знаменател всички " партии на смяната ", а прокуратурата изненадващо бързо се включи да ревизира изнесеното, въпреки да даде явен сигнал, че мъчно може да се потвърди какво се е случило, доколкото въпросът е " дума против дума ". Как ще приключи сюжетът и в каква посока ще се отрази на участниците в него към този момент е мъчно за прогнозиране, само че най-вероятно той ще се трансформира в едно от оръжията на идната поредна предизборна акция.

От " Половин милион ще ти дам " до " Нищо не вардя "

В събота (4 септември) - в отговор на обвинявания на Татяна Дончева за обвързаности на Слави Трифонов с почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и Орлин Алексиев (бивш общински консултант от ГЕРБ - бел. ред) - от " ИТН " разгласи в ефира на БНР, че зам.-председателят на Народното събрание е отишла на диалог с неназован народен представител от партията и се е пробвала да го убеди да отдели от групата депутати, които да поддържат с гласовете си възможен кабинет с мандат на " Изправи се.БГ! Ние идваме! ". По думите му по време на диалога, състоял се в средата на август, Дончева е " драскала на листчета: " Половин милион ще ти дам ". Дончева реагира с думите, че става дума за " безспорни бълнувания ", в това число тъй като позицията ѝ в обединението не предполагала да води сходни договаряния.

Два дни по-късно последва изявление за предаването на Тошко Йорданов по партийната телевизия " Седем-осми " с депутата, който съобщи, че той е водил диалога с Дончева в адвокатската си адвокатска фирма. Той уточни като доказателство за думите си, че разполага със записи от охранителната камера на адвокатската фирма му, потвърждаващи срещата. Във версията на юриста обаче не се говореше за препоръчан рушвет. Тезата за подкупа бе по-скоро стартирана от Тошко Йорданов, съгласно който " всеки естествен човек би си помислил това ", когато става дума за лист с имена на хора и сума, изписана до тях.

Радостин Василев категорично акцентира, че не е твърдял, че му е предлаган рушвет, тъй като е юрист и " мога да върша оценка на обстоятелствата, и в никакъв случай няма да набеждавам някого в нещо, което не е несъмнено дали е по този начин ". И въпреки всичко Василев описа за диалога с Дончева, която пишела на лист имената на депутати, които имали въздействие и даже благоприятни условия да получат министерски постове - като ръководителя на Народното събрание Ива Митева, заместничката ѝ Виктория Василева, енергийния специалист Иван Хиновски, а до тях сумата от 500 хил.лв. По думите му в хода на диалога - откакто той уверил, че никой от посочените няма да изостави партията си, имената били задраскани.

Във вторник в изказване в коридорите на Народното събрание Радостин Василев посочи, че не е имало очевидци на диалога и не пази листа, на който видял имената и сумата: " Нищо не вардя. Няма да Ви апелирам да ми вярвате, просто всеки приема обективната реалност, както счита за вярно. След като съм излязъл да приказвам, надали си го изобретявам ". След което за следващ път удостовери подготвеност да се яви на детектор на лъжата, с цел да бъдат тествани думите му. Тезата за детектора беше стартирана неколкократно и от Тошко Йорданов, който прикани и Дончева да се подложи на тест с машина.

Съвпадения и разминавания

реагира на отправените ѝ обвинявания в няколко следващи поста във " Facebook " и с мнения за медии. Днес тя не участва на изключителното съвещание на Народното събрание, на което се гласоподава актуализацията на бюджета, като съгласно изказванията ѝ в предните дни е във Виена по длъжностен ангажимент. Въпреки многочислените разминавания, има няколко пункта, в които версиите на Радостин Василев и Татяна Дончева в случай че не се припокриват, най-малко не се изключват взаимно. До момента Дончева не е отрекла да е взела участие с посочената среща в адвокатската фирма. В изказвания за медиите удостовери, че е имала диалози с разнообразни депутати, в това число с Радостин Василев, с цел да разискват какви са рационалните благоприятни условия за реализиране на единодушие, само че без да конкретизира с кои и къде. Отрече обаче да е предложила пари и на собствен ред упрекна партията във внушения, че разполага с пари, които не са при нея, а " при други, в това число и при спонсорите на " ИТН ".

 Татяна Дончева: Слави Трифонов желае да бъда отстранена от политическия живот Татяна Дончева: Слави Трифонов желае да бъда отстранена от политическия живот
След изказването на Слави Трифонов във Facebook във връзка абсурда с Татяна Дончева, тя стремително отговори също в обществената платформа:...

Съвпадение има и в датите - съгласно юриста става дума за 12 август, а Дончева заключи пред Би Ти Ви в понеделник вечер, че е било " в седмицата след присъединяване ѝ в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия на 6 август, когато използва думата " чалгари " по адрес на " ИТН " и разгласи, че не могат да намерят подобаващи хора за министри.

Оттам нататък разказите се разминават изцяло. По думите на Дончева ролята ѝ в обединението " Изправи се.БГ! Ние идваме! " по никакъв метод не я слага в позиция да води договаряния с който и да било. Тя назова неуместно изказванието, че е желала да отдели 20 - 30 депутати, защото броят е извънредно непълен за постигането на описаната цел - за бъде подсилен кабинет с мандата на най-малката коалиция. " За какво са ни 20-30 депутати, като върша сметката, на нас ни трябват най-малко 40? Даже за обикновено действие ни трябват 50 - на процедура цялата им група, без сценаристите. За какво би трябвало да отцепваме? По устав те не могат да създадат друга група, нито да се влеят в някоя ", написа Дончева.

Изчислението сочи, че към средата на август единствената опция за избиране постоянно държавно управление изискваше всички гласове на " ИТН ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ". Трите обединения, отвън " ИТН ", имат дружно 83 депутати, т.е. с минимум 38 под минимума от 121 гласа за пробутване на Министерски съвет при постоянен кворум на Народното събрание и за обезпечаване на поддръжка за други управнически решения по-късно. Размяната на нападки докара до заканата на зам.-председателя на Народното събрание да съди сътрудниците си, а Василев я предизвести, че следователно " ще се сблъска с още по-тежка реалност ".

Прокуратурата в деяние
 Василев: Ако Татяна Дончева ме съди - ще се сблъска с още по-тежка реалност Василев: Ако Татяна Дончева ме съди - ще се сблъска с още по-тежка реалност
Депутатът от „ ИТН “ Радостин Василев дефинира случая с Татяна Дончева като честен проблем. В коридорите на парламе...

В първия работен ден след празниците Специализирана прокуратура се самосезира по " изнесени данни в медиите, съдържащи изказвания за корупционно държание на депутат от 46-ото Народно заседание ". Според известието, в което не се показва името на депутата, следва изясняване на проблема от фактическа и правна страна, след което наблюдаващият прокурор ще реши дали има легален мотив за формиране на наказателно произвеждане по член 304б (търговия с влияние) или други членове от Наказателния кодекс. Текстът в закона планува наказване затвор до 3 години или санкция до 3 хиляди лева за този, който предложи, обещае или даде подарък или каквато и да е неследваща се полза на разположение, което твърди, че може да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностно лице.

Пред Би Ти Ви представителят на структурата Христо Кръстев, че законовият период да довеждане докрай на инспекцията е най-много три месеца - два плюс един спомагателен при нужда. Това значи, че резултатите могат да излязат както директно преди предстоящата дата за предварителен избор в средата на ноември, по този начин и след гласуването. " Освен пояснения няма какво друго да бъде направено, само че те ще бъдат тези сведения, които ще бъдат оценени и ще се реши на кого да се даде религия и на кого - не ", добави той.

" Специализираната прокуратура не се самосезира нито за пачките в чекмеджето, нито за 70 млн. лева такса " успокоение " от хазарт, нито за теча на гориво от държавния запас " - реагира на дейностите на обвиняването ръководителят на обединението " Изправи се.БГ! Ние идваме! " Мая Манолова.

Ролята на ГЕРБ и отзвука в обединението

Ден, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска да бъдат разследвани отправените от " ИТН " обвинявания за рушвет, групата на партията излезе с декларация от парламентарната естрада, в която нападна така наречен " партии на митинга ". От трибуната на Народното събрание Тома Биков разгласи, че изнесеното удостоверява два политически обстоятелството - че " една от двете страни лъже " и че абсурдът е " логически свършек на неуспеха на втори следващ парламент да излъчи държавно управление на партиите на смяната ", като иронично припомниха, че те са били наречени от президента Румен Радев " братството на почтените ". От ГЕРБ-СДС още веднъж настояха президентът " час по-скоро " да разпусне 46-тото Народно заседание и обявиха, че другояче ще предизвикват комисия, която да се занимае със сюжета.
 Татяна Дончева: Нямам никакъв различен избор, с изключение на да си потърся правата по правосъден ред Татяна Дончева: Нямам никакъв различен избор, с изключение на да си потърся правата по правосъден ред
" Аз нямам никакъв различен избор, въпреки че ненавиждам да осъждам публицисти и ненавиждам да се осъждам с сътрудници, с изключение на да си потърся правата по правосъден ред...

Още преди декларацията на ГЕРБ Мая Манолова видя " изумителен синхрон в дейностите " на " ИТН " и ГЕРБ. " Те са като отбор по синхронно плуване, включи се и основният прокурор ", уточни тя и напомни че прокуратурата не се е задействала по доста други скандални разкрития в страната. От изказването на Манолова пред публицисти в коридорите на Народното събрание се разбра, че тя не е знаела за срещата на Дончева с Василев. За нея наподобява, че и Николай Хаджигенов (също от " Изправи се.БГ! Ние идваме! " ) е схванал от медиите. Името на Хаджигенов беше представено от Радостин Василев, който съобщи, че на срещата Дончева нарекла сътрудника си хомосексуален и го оповестила за настоящ сътрудник на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС).

" Това демонстрира за какво този парламент би трябвало да завърши колкото се може по-скоро. Като в никакъв случай съм склонен с " ИТН " и Слави Трифонов, че би трябвало да има избори, с цел да може част от тази шлака да отиде там, където ѝ е мястото, а точно в канала ", съобщи Хаджигенов. Той не сподели кого засяга като " шлака ", само че от думите му се разбра, че Дончева не е най-цененият от него политик: " Ние не сме си близки с Татяна Дончева, нито в политически, нито в никой различен смисъл. Така че не беседваме постоянно и не ми е споделяла нищо ".

На въпрос на по какъв начин недоволството му от Дончева ще се отрази на бъдещите връзки в обединението, поради идващите предварителни парламентарни избори, Хаджигенов отговори: " Не знам какво значи, ще забележим какво значи. За мен политическите връзки с Татяна Дончева, доколкото изобщо ги имаше, завършиха предния път, когато отиде да се пазари с Българска социалистическа партия ", сподели депутатът, имайки по всяка възможност поради, че през май Дончева води договаряния да се съюзи с Българска социалистическа партия, само че в последна сметка остана при Манолова.

От Българска социалистическа партия и " Демократична България " през днешния ден в Народното събрание отказваха мнения по обвиняванията на " ИТН ". В изявление за Би Ти Ви вечерта съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов дефинира протичащото се " разкалване на терена " на почналата предизборна акция и изрази подозрения, че истината ще излезе нескрито.
 Василев: Ако Татяна Дончева ме съди - ще се сблъска с още по-тежка реалност Василев: Ако Татяна Дончева ме съди - ще се сблъска с още по-тежка реалност
Депутатът от „ ИТН “ Радостин Василев дефинира случая с Татяна Дончева като честен проблем. В коридорите на парламе...

И още версии от Слави Трифонов и Дончева

В просторен пост във " Facebook " водачът на " ИТН " Слави Трифонов решението на Тошко Йорданов и Радостин Василев да приказват пред медиите с аргумента, че " смяната в България е допустима, в случай че хора като Татяна Дончева, които желаят да подменят вашия легален, либерален избор непременно в името на нечий непознат интерес, бъдат отстранени от политическия живот ". Според него с признанието си, че е разговаряла с десетина депутати от партията, Дончева удостоверява, че е пробвала да разцепи групата. Трифонов насочи остри нападки за " поръчкови неистини и внушения " против медиите, които - по думите му - леят ненавист по негов адрес, само че не задават въпроси на Дончева за случилото се.

Час по-късно Татяна Дончева му отговори, също във " Facebook " с две обвинявания. Според първата задачата на Трифонов е тя да бъде отстранена от политическия живот, а сред другите политици и партии да бъдат основани " връзки на недоверчивост и съмнение, които да не разрешават реализиране на единодушие за каквото и да било ". Според второто задачата е да се откри предлог да се осуети закриването на профилираните съдилища. " Ангажирането на профилираната прокуратура с инспекцията най-вероятно ще осуети и този път закриването й. Но тя дава опция да дават " доказателствата ", които настояват, че имат ", написа Дончева.

Защо в този момент

От диалога сред Тошко Йорданов и Радостин Василев по телевизия " Седем-осми " стана известно, че Дончева е ходила в адвокатската адвокатска фирма на 12 август в 17.30 часа, само че за това се схваща към месец по-късно. Това е денят, в който депутатите сложиха точка на проектокабинета на " ИТН " с министър председател Пламен Николов. Тъй като бе авансово оповестено, че ГЕРБ-СДС ще върне мандата сега, в който го получи, бе предстоящо политическото внимание да бъде ориентирано към третия опит за сформиране на държавно управление. Преди президентът Румен Радев да го връчи на " Българска социалистическа партия за България " имаше неофициална информация, че най-малката парламентарна група " Изправи се.БГ! Ние идваме! " също е обсъждана опция. Запитан за какво " ИТН " огласява в този момент (след като към този момент е известно, че ще има нови парламентарни избори) отиването на Дончева в адвокатската фирма му, Радостин Василев отговори общо, че " всеки си преценя по кое време и по какъв начин ". По думите му " би трябвало да се види този човек какъв морал има и до каква степен е стигнал в политическото си инженерство ".

Още от ПОЛИТИКА:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР