Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в

...
Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в
Коментари Харесай

В Бургас спасиха бебе след уникална операция

Операция, която е извънредно рядка в света, е осъществена в УМБАЛ-Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на болничното заведение. С нея е избавен животът на 4-месечната Елена. Бебето към момента е в болничното заведение, само че скоро ще бъде изписано. Заслуга за бързата реакция и избавения детски живот имат екипи от няколко отделения на УМБАЛ Бургас – Първо детско, Второ хирургично, Отделението по образна диагностика и Отделението по анестезиология и реанимация.
Елена страда от вродена малформация – ретростериална диафрагмална херния на Ларей, която се среща един път на 250 000 новородени. При този тип херния коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през присъщ отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до съдбовен край. В случая с Елена сърцето било притиснато от дебелото черво, което ясно проличало и при рентгеново проучване с контрастно вещество.
Първи за рядкото затруднение се усъмняват педиатрите в Първо детско поделение, където 4-месечното бебе е признато по неотложност. То не може да диша, няколко пъти стопира сърдечната активност, прави гърчове. Консултацията с детския кардиолог доктор Пепа Ралева изключва проблеми със сърцето. Педиатрите се съветват с сътрудниците си хирурзи и излиза наяве, че в случай че Елена не бъде оперирана, ще загине.
Операцията е осъществена от детския хирург доктор Евгений Бенчев, който преди година пристигна в УМБАЛ Бургас след опит в детски клиники във Англия и Съединени американски щати. В екипа вземат участие доктор Васил Керанов, който поема връзката с сътрудниците си от останалите отделения и доктор Кирил Чакъров. Анестезиолозите са доктор Антон Григоров и доктор Мария Колева, които взимат сложното решение да създадат упойка на толкоз малко бебе.
При интервенцията през дребен прорез през корема хернията е отстранена, а дебелото черво върнато на естественото си място. С пластика със лични тъкани е затворен дефектът на диафрагмата.
" Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този вид е още по-рядка. В Съединени американски щати, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е разказан единствено 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези интервенции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре ", изясни доктор Евгений Бенчев. Екипът на Втора хирургия, който е оперирал Елена, в последните години насочва напъните си към използването на модерни, съвременни и щадящи способи при интервенциите на детските хернии. Разкрит е и профилиран кабинет по детска хирургия, който работи в МЦ „ Св. Николай Чудотворец " – медицинския център на УМБАЛ Бургас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР