„Опасявам се, че темата за ситуацията в „Запорожие” ще бъде

...
„Опасявам се, че темата за ситуацията в „Запорожие” ще бъде
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Русия иска да прикачи АЕЦ Запорожие към собствената си енергийна система

„ Опасявам се, че тематиката за обстановката в „ Запорожие” ще бъде настояща още дълго време, тъй като Москва има избрани цели. Те са продължение на оня проект, обвързван с енергиен удар върху Европа, и тази електроцентрала е част от този проект. Тя дава към една трета от електрическата енергия на Украйна. Парадоксално е, че от пролетта до в този момент електроцентралата е в съветски ръце, само че в действителност не е откачена от украинската енергийна система и доставя Украйна”.

Това съобщи някогашният началник на разузнаването военачалник Димо Гяуров пред NOVA NEWS.

По думите му, Руската Федерация цели отрязването на притока на електрическа енергия от АЕЦ „ Запорожие” към украинската енергийна система и още преди месеци е почнала подготовка за прикачването ѝ към личната енергийна система.

„ И двете страни имат виновност за обстановката, до която се стигна. Руските войски използваха обстановката като прикритие - прикриваха се зад централата, с цел да обстрелват украинските въоръжени сили, а украинските елементи отговаряха на огъня и някои попадения бяха в корпуса на централата”, добави Гяуров.

„ Международната общественост към този момент реагира на това, предходната седмица 42 страни подписаха искане за демилитаризация на региона и евакуиране на съветските войски. Не имам вяра, че Русия ще се съобрази с това, макар осъзнаването на големия риск, който основава с наличието си там”, уточни специалистът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР