Опасностите, които дебнат световните пазари на жилища, са "изключително сериозни"

...
Опасностите, които дебнат световните пазари на жилища, са "изключително сериозни"
Коментари Харесай

Жилищни пазари в риск

Опасностите, които дебнат международните пазари на жилища, са "изключително съществени " в Австралия, Хонконг, Канада и Швеция, настояват специалисти на водача в региона на световните прогнози и разбори Oxford Economics. Което в исторически проект е опасност за икономическата интензивност. Икономистите показват, че и в четирите страни жилищните цени са доста високи, налице е нескончаем жилищен взрив, дълговите нива са обилни и има релативно огромен дял на заемите с плаваща рента. Челната десетка оформят Нова Зеландия, Дания, Норвегия, Англия, Швейцария и Южна Африка.

Добрата вест е, че рисковете са относително лимитирани на основни пазари като Щатите, Германия, Франция, Китай и Япония. В допълнение, в множеството стопанства няма забележителен растеж на ипотечните лихви, а на някои места те даже са се намалили. Така че класическият тригер за спад на жилищните цени значително отсъства.

В Австралия жилищните заеми са в размер на 115% от Брутният вътрешен продукт, цените са се нараснали с 28% през последните пет години, а жилищата са надценени със 160 %. Положително е, че жилищните оценки са почнали да вървят надолу и през август са били с 3% по-ниски по отношение на същия интервал на 2017-а. А три от четирите най-големи австралийски банки са повишили ипотечните лихви през последните седмици, оправдавайки се с по-високите разноски за финансиране. Най-висок е ценовият растеж на жилищния бранш в Хонконг (37% за последните пет години), който специалистите дефинират като надценен с 203%, само че пък жилищните заеми са в размер на 48% от Брутният вътрешен продукт на района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР