Опасно време в цялата страна. Поройни дъждове и наводнения. Във

...
Опасно време в цялата страна. Поройни дъждове и наводнения. Във
Коментари Харесай

Опасно време: Поройни дъждове наводниха къщи и отнесоха мостове


Опасно време в цялата страна. Поройни дъждове и наводнения. Във Враца и Вършец оповестиха отчасти бедствено състояние. Река Ботуня във Вършец отнесе няколко моста, лека кола и камион. Проходът „ Петрохан “ в Стара планина ще остане затворен до понеделник поради паднали камъни, тиня и клони.

Във Враца проливният дъжд трансформира улиците в реки и десетки коли закъсаха. В Смолян вали съвсем от цяло денонощие - кметът предизвести за допустимо активиране на рискови свлачища.

Над 60 литра на квадратен метър се изсипват над прохода „ Петрохан “ единствено за няколко часа. Камъни, клони и дървета запушват един от водостоците и той стартира да прелива. Движението е блокирано.

В продължение на часове екскаватор безрезултатно пробва да разчисти затлаченото оборудване. Водната мощ се усилва и дружно с камъни и дървета, повлича и част от асфалта. Запушва се един още улук.

Вършец

Дъждът разпалва и река Ботуня, чиито води нанесоха провали във Вършец. Водата унищожи три моста и отнесе камион и лек автомобил. Щетите в засегнатите региони занапред ще се пресмятат.

Враца

Проливният дъжд и неналичието на организация блокира много коли по бул. " Васил Кънчов " във Враца. Някои ги изтеглиха с трактор, други нямаха този шанс и трябваше да си оказват помощ с побутване. Така вместо на концерт в Пловдив, семейство лекари от Монтана стигнаха единствено до Враца.

Потърпевшите упрекнаха управляващите поради неприятна канализация.

„ Отводняването не е неприятно, както виждате, дъждовете са доста проливни. Сега сега докарваме бетонови загради, с които ще отклоним водата в дерето “, заяви Димитър Димитров, гл. инженер на Община Враца.

Врачанският квартал " Бистрец " се бори със стихията от нощта. Там дъждът трансформира улиците, по които минава водният цикъл, в траншеи.

„ Колите бяха пропаднали вътре, къщите са с наводнени изби, тиня “, съобщи Калоян Кирилов.

Тонове баластра и тиня задръстиха квартала.

Смолян

Активирани свлачища, срутища и паднали дървета, както и внезапно повишаване на равнищата на някои реки – това е равносметката след траялите близо денонощие превалявания в Смолянско.

За благополучие, няма прекратени пътища, само че кметове сигнализират, че нови рискови свлачища може да се засилват.

Водите на река Малка Арда се подвигнаха за една нощ с над 150 сантиметра и наводниха къщата на Росен Стефанов. Това не се случва за първи път поради неналичието на подпорна стена:

„ От 18 месеца община Баните моли страната за финансиране за създаване на подпорна стена. Това се случва всякога няколко пъти през годината. Искането за финансиране е за 250 хиляди лв. “, сподели Павлин Белчев, кмет на община Баните.

Тревожна е обстановката и по пътя Смолян-Девин, където от 6 месеца се чака подсилване на рискови свлачища:

„ Пътят Смолян-Девин е рисков и злепоставен на няколко места. И в този момент при тази прогноза за едноседмични превалявания се тормозя, че този път ще бъде откъснат. Пукнатината е на осовата линия – по този начин, че там минават рейсове, камиони, целият трафик сред общините Доспат, Девин, Борино и Смолян ", изясни Николай Мелемов, кмет на община Смолян.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР