Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две

...
Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две
Коментари Харесай

Фондация „МУСИЗ“ и Националната галерия представят “Майстори на фотографията“

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар ”, в продължение на съвсем две десетилетия гради кариера като живописен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в границите на платформата “Майстори на фотографията ” и включва близо 120 черно-бели фотоси, разкриващи ползите на Джесика Ланг, уловени от обектива на фотокамерата. Това са доста персонални, съвсем интимни творби, основани по време на пътувания по света.

Какво се случва, когато вместо пред камерата човек застава зад нея?

 Изтеглиха Вариант 1 на НВО по математика след 7. клас 2 мин. Изтеглиха Вариант 1 на НВО по математика след 7. клас  Настъпи астрономическото лято: Горещо време и предизвестия в 16 области 3 мин. Настъпи астрономическото лято: Горещо време и предизвестия в 16 области  Лена Бориславова: Имаме болшинство на Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи - възможностите за кабинет са огромни 2 мин. Лена Бориславова: Имаме болшинство на Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи - възможностите за кабинет са огромни  Деница Сачева: Премиерът, външният министър и министърът на защитата би трябвало да са от ГЕРБ 2 мин. Деница Сачева: Премиерът, външният министър и министърът на защитата би трябвало да са от ГЕРБ  „ Интелектуално брилянтен, непрекъснато търсещ “: Холивуд се сбогува с Доналд Съдърланд 5 мин. „ Интелектуално брилянтен, непрекъснато търсещ “: Холивуд се сбогува с Доналд Съдърланд  Новата организация към НДК се приключи: Какво следва? 2 мин. Новата организация към НДК се приключи: Какво следва?  Изтеглиха Вариант 1 на НВО по математика след 7. клас 2 мин. Изтеглиха Вариант 1 на НВО по математика след 7. клас  Настъпи астрономическото лято: Горещо време и предизвестия в 16 области 3 мин. Настъпи астрономическото лято: Горещо време и предизвестия в 16 области  Лена Бориславова: Имаме болшинство на Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи - възможностите за кабинет са огромни 2 мин. Лена Бориславова: Имаме болшинство на Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи - възможностите за кабинет са огромни  Деница Сачева: Премиерът, външният министър и министърът на защитата би трябвало да са от ГЕРБ 2 мин. Деница Сачева: Премиерът, външният министър и министърът на защитата би трябвало да са от ГЕРБ  „ Интелектуално брилянтен, непрекъснато търсещ “: Холивуд се сбогува с Доналд Съдърланд 5 мин. „ Интелектуално брилянтен, непрекъснато търсещ “: Холивуд се сбогува с Доналд Съдърланд  Новата организация към НДК се приключи: Какво следва? 2 мин. Новата организация към НДК се приключи: Какво следва?

Ланг е привлечена от изразните средства на фотографията, като в началото документира своите близки. В книгата си „ 50 фотографии “ тя написа: „ Спомням си по какъв начин преглеждах кутии със фотоси като дете и бях доста впечатлена от тях, от тази дарба върху лента да се улови краткотраен миг като запис на времето и пространството. “

През 1967 Ланг печели стипендия да учи снимка в Университета на Минесота, от която се отхвърля, с цел да се занимава с актьорско майсторство. По време на пребиваването си в Париж през 1970-те се сприятелява с бележитите фотографи Робърт Франк и Дани Лайън, които й оказват помощ да развие,  усъвършенства и концентрира погледа си. Тя преоткрива тази си пристрастеност едвам при започване на 1990-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica. Оттогава до през днешния ден не стопира да снима.

Макар в началото привлечена от фотографията просто като от метод да документира живота и израстването на децата си, Ланг продължава да снима, употребявайки това изкуство като антидот за нестихващите страсти в Холивуд. Тя споделя следното: „ Това е метод на работа,  който е противопоставен на актьорската игра. Фотографията не зависи от взаимоотношението, тя може да бъде независима и персонална “.

От Юкатан през Русия до Скандинавия, от Минесота през Румъния до Етиопия, фотосите на Ланг са по едно и също време кинематографично и обичайно фиксиране на несъмнено време и място. Въпреки че тематиките варират от обичайния американски карнавал до затънтена железопътна линия, затрупана от сняг, още веднъж и още веднъж се затвърждава възприятието, че светлината е същинската тематика на фотосите. Ланг не може да избяга изцяло от въздействието на кинематографията. Очарованието на нейните фотоси идва от чувството за кино в тях – атмосферата, трагичното осветяване и ослепително уловените моменти, които като че ли описват истории. Ланг отбелязва мястото единствено като заглавие и не датира фотосите си,  което още повече подчертава върху тяхното безвремие.

През 2007 Мери Елън Марк, един от най-великите документални фотографи на всички времена, дава на света първа визия за образната работа Ланг в публикация за сп. Aperture: „ Позицията на Джесика като фотограф е несъмнено тази на неизвестен наблюдаващ. Намирам това за доста забавно, тъй като като актриса тя би трябвало непрекъснато да ангажира и сътрудниците, и публиката си. Като фотограф е избрала противоположната позиция “. А съгласно Дебора Клочко, шеф на Музея за фотографски изкуства в Сан Диего: „ Талантливата Джесика Ланг се усеща еднообразно добре и от двете страни на камерата – и като актриса, и като фотограф със лични заслуги. Нейните фотографии са мощни и изразителни, позволяващи на фена да се допре до част от живота, която малко на брой съумяват да видят същински. Изображенията имат мощен кинематографичен нюх, който постоянно се движи по ръба на мрака. “

За Джесика Ланг

Родена и израснала в Клокет, Ланг е известна с участията си в „ Кинг Конг “, „ Тутси “, „ Пощальонът постоянно звъни два пъти “, „ Франсис “, „ Синьо небе “ и „ Сивите градини “. Тя е тринадесетата актриса в историята, удостоена с Тройната корона за актьорско майсторство, откакто печели две награди „ Оскар “, три награди „ Еми “, една премия „ Тони “, една премия на Гилдията на филмовите артисти и пет награди „ Златен глобус “.

Фотографиите ѝ са излагани в Музея „ Джордж Ийстман “ в Рочестър, щата Ню Йорк (2009); Музея за мултимедийно изкуство в Москва (2014); Галерията за художествена снимка в Ню Орлиънс (2014); Центъра за изкуство „ Санта Моника “ в Барселона (2015); Културния център на Кашкайш в Португалия  (2015); галерията „ Хауърд Грийнбърг “ в Ню Йорк (2008, 2013, 2016, 2019, 2020); MOPA – Музея за фотографски изкуства в Сан Диего (2013); Градската изложба „ Сан Бенито “ във Валядолид и Културния център „ Нимайер “ в  Авилес, Испания (2011); Градската изложба BWA в Бидгошч, Полша (2016); галерията „ Алта “ в Париж (Paris Photo 2023) и други

Джесика Ланг е първият притежател на почетната премия на Музея „ Джордж Ийстман “ през 2009. Сред нейните книги са дебютната ѝ монография „ 50 фотографии “ (powerHouse Books, 2008), „ В Мексико “ (RM, 2010) и детската книга „ Става дума за едно малко птиче “ (Sourcebooks, 2013). На колегата си от 26 години, драматурга и артиста Сам Шепърд, който ѝ подарява първия фотоапарат, тя посвещава книгата си „ Магистрала 61 “ (powerHouse Books, 2019). 

За Хауърд Грийнбърг

Хауърд Грийнбърг е измежду водещите фотогалеристи в света, куратор и одобрен търговец на изкуство. Основава едноименната изложба през 1991. Той е водещ престиж по снимка от XIX и XX век и приет водач в установяването на цената ѝ на пазара на изящните изкуства. Като самопризнание за тези старания и несравнимата му сбирка от повече от 40 000 фотографии, сп. American Photo афишира Грийнбърг за един от двадесет и петимата най-влиятелни персони във фотографията.

Понастоящем Грийнбърг е член на Асоциацията на интернационалните търговци на фотографско изкуство (AIPAD) и Асоциацията на търговците на изкуство на Америка (ADAA). Бил е в Съвета на шефовете на AIPAD от 1987 до 1994, а сега е ръководител на Съвета на Центъра за снимка в Уудсток. Хауърд Грийнбърг и неговата галерия  получават редица оценки: „ Фотогалерия на годината “ на Фондация Lucie (2004 и 2022); отличие от Фондация Aperture за принос в региона на художествената снимка (2012); премия за повсеместен принос от Музея „ Джордж Ийстман “ (2023).

Личната сбирка на Грийнбърг е представяна в Елисейския музей в Лозана, Швейцария (2012); Фондацията „ Анри Картие-Бресон “ в Париж, Франция (2013); Унгарската фотографска къща „ Май Мано Хаус “ в Будапеща, Унгария (2013 – 2014) и Еврейския музей в Амстердам, Холандия (2014). През септември 2018 сбирката е добита напълно от Музея за изящни изкуства в Бостън.

„ Майстори на фотографията “, издание 16, се провежда от фондация „ МУСИЗ “ в партньорство с Националната галерия и галерия „ Хауърд Грийнбърг “, Ню Йорк. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР