Опасно усложнение, в следствие на прекаран коронавирус, са констатирали лекари

...
Опасно усложнение, в следствие на прекаран коронавирус, са констатирали лекари
Коментари Харесай

Лекари от ИСУЛ установиха двойна тромбоза след COVID-19

Опасно затруднение, в резултат на прекаран ковид, са установили лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване), както на венозните, по този начин и на артериалните съдове, оповестиха от болничното заведение.

Усложнението е видяно при трима пациенти, лекувани по неотложност през предходната година в болничното заведение. Става въпрос за трима мъже - на 78, 63 и 66 години, които са преболедували от COVID-19 сред 5 и 7 месеца преди да бъдат оперирани.

Първият пациент, на 78 година, постъпва в ИСУЛ със мощни болки в корема и повръщане. След осъществени образни и кръвни проучвания, той е диагностициран с изострен хирургичен стомах и е назначена незабавна интервенция. По време на интервенцията излиза наяве, че мъжът е с перитонит на дебелото черво.

„ Още по време на интервенцията ми направи усещане нетипичният тип на дебелото черво, което беше изцяло бяло и некръвоснабдено “, споделя доктор Димитър Пейчинов, един от най-опитните хирурзи в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.

Вторият пациент, на 63 година, с съпътстващи болести захарен диабет (неинсулинозависим) и артериална хипертония, e докаран в Спешно поделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема и повредено общо положение. Направени са инструментални и кръвни проучвания, като прави впечатлени увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна контузия в тази област. По време на незабавната интервенция по унищожаване на далака, хирурзите още веднъж се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и образуван цирей.

Третият пациент, на 66 година е с съпътстващи болести диабет (неинсулинозависим), подагра, наднормено тегло. Пациентът постъпва по неотложност с данни за остро кървене от стомаха, след осъществена полипектомия (отстраняване на полипи). По време на интервенцията, хирурзите още веднъж се натъкват на сходна находка: лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които мъчно се правят операции.

Заключението на доктор Иван Терзиев, шеф на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ от изпратените при него материали от пациентите е изрично: едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Според доктор Терзиев, който е един от най-опитните патолози у нас, увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е вследствие на ковид.

Странните аномалии предизвикат доктор Терзиев и доктор Пейчинов да прегледат още един път здравната документи на тримата пациенти. Оказва се, че с изключение на, че и тримата са преболедували ковид, те са минали през него тежко, с дълъг престой в болница. Другият факт, който прави усещане на медиците е, че и тримата не са били имунизирани.

„ Подобни затруднения могат да бъдат хванати единствено в натоварени незабавни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават към 30% от пациентите в столицата “, безапелационен е доктор Пейчинов. Неговият съвет към пациенти с подлежащи кардиологични болести, е, преди всичко, да се имунизират, а тези, които са пропуснали да го създадат и са преболедували тежко COVID-19, постоянно да си вършат профилактични проучвания. Другият му зов е хората да не прекаляват с приема на салицилати ( Аспирин), тъй като единствено през предишния ден е имал три случая на кървяща язва, в резултат на дълга приложимост на тези лекарства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР