Опасни пеперуди от Източна Азия, пристигнали нелегално в Европа, се

...
Опасни пеперуди от Източна Азия, пристигнали нелегално в Европа, се
Коментари Харесай

Пеперуда от Азия съсипва чимширите у нас

Опасни пеперуди от Източна Азия, пристигнали незаконно в Европа, се трансформират в гъсеници, които унищожават декоративните чимширови шубраци в област Монтана.
 chimshir_lom1  chimshir_lom4  chimshir_lom3
Разтревожени жители подадоха сигнали за нашествието в агро службите и получиха от специалисти информация за вредителите и битката с тях. Опасните гъсеници би трябвало да се отстраняват с ръце, вода и инсектициди, предложиха от Дирекцията по сигурност на храните в Монтана.

Съсипването на чимширите, които украсяват доста дворове и паркове в Северозападна България, стартира при започване на лятото тази година. Из постоянно зелените шубраци и дървета плъзнаха стотици зеленикави гъсеници, които бързо изгризват листата, обгръщат клонките с паяжини и трансформират красивите насаждения в грозни пашкули.

„ Имахме чимшир в двора си още от предишния век, евентуално и доста преди този момент, засаден е още от прадедите ми. Никога до момента нищо не го е нападало. В сняг и зной все си беше зелен и хубав. Сега е като проскубана метла! ”, описа 72-годишния Иван Ковачев.

Нападналият зелените шубраци пакостник е чимширова пеперуда от Източна Азия, която евентуално е навлязла в Европа посредством търговията с посадъчен материал по Интернет, разясниха от Дирекцията по сигурност на храните. Според специалистите за пръв азиатската пеперуда е засечена на континента ни през 2007 година в Германия и Нидерландия, а през юли 2014 е открита и у нас – в Балчик. Крилатото насекомо зимува като гъсеница сред листата на чимшира и дава до две генерации годишно. Гъсениците са с дължина 4 см, ярко зелени с черни шарки и бели петна. Хранят се с листата на чимшира, само че нагризват и клоните му до цялостно загиване.

Единствените ефикасни ограничения за надзор на неприятелите са ръчното им събиране от клонките на 2-3 дни или обливането на растенията със мощна бликам вода, която отмива изцяло ларвите и частично яйцата. Може да се употребява и напръскване с контактни инсектициди, само че методът не е подобаващ за публични места, предложиха агрономи. Мнозина стопани изрязват до голо унищожените си декоративни растения, а други напряко ги изкореняват.

„ Ще засадим нови, само че се боим, че гъсениците и тях ще унищожат. Дано чимширът не изчезне вечно от дворовете и парковете ни! ”, молят се хората в Северозапада.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР