Опасни нива на замърсяване на въздуха са измерени в късните

...
Опасни нива на замърсяване на въздуха са измерени в късните
Коментари Харесай

Смог в пъти над допустимото е тровил столичани снощи

Опасни равнища на замърсяване на въздуха са измерени в късните часове в сряда вечер във всички столични региони, където има измервателни станции на Изпълнителната организация по околна среда.

Пикът на смога нощес обаче е бил към и след 24 часа, което допуска, че точно най-високите равнища на замърсявания към момента не са регистрирани в данните на екоагенцията.

Най-тежък и рисков за здравето е бил смогът в региона на " Хиподрума " след среднощ и в квартал " Младост " в 21-22 часа на 29 ноември - 350 µg/m3. Допустимата норма на замърсяване за 24 часа е 50 µg/m3 и даже и да не може да се каже непосредствено, че превишението е над 7 пъти, е несъмнено, че излагането на сходни равнища на замърсяване с ФПЧ е изключително рисково. В региона на " Надежда " запрашаването е скочило на 300 µg/m3, като пикът също е бил след среднощ и високите равнища тук са се задържали и през нощта. В " Павлово " измерените количества прахуляк към 20 ч. нощес са 250 µg/m3.

Според данните на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) за денонощието на 29 ноември (0-24 часа) за страната най-сериозните превишения с ФПЧ10 са измерени точно в София - над 2 пъти и половина в " Надежда " (2.61µg/m3) и " Хиподрума " (2.64µg/m3), " Павлово " - 2.35 µg/m3, а в " Младост " - два пъти. В " Дружба " - 1.17 µg/m3.

Дори и сега - рано следобед, гледката към Витоша е замъглена, което е индикатор за към момента мощно нечист въздух.

Информацията идва няколко дни, откакто екологичният министър Нено Димов разгласи, че съгласно инспекции въздухът в София бил нечист само в квартали под Витоша.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР