Опасна игра води унгарският премиер Орбан в момента - хем

...
Опасна игра води унгарският премиер Орбан в момента - хем
Коментари Харесай

Как Орбан си играе с Европа


Опасна игра води унгарският министър председател Орбан сега - хем желае да е с Брюксел, хем се оставя да бъде ухажван от Москва, което явно му харесва. Но това не може да продължава още дълго, твърди в коментара си Р. Шварц.

Май няма необикновен резултат от визитата на немската канцлерка Ангела Меркел в Будапеща преди две седмици. Защото унгарският министър председател Виктор Орбан явно продължава да не се интересува от демократичните полезности на европейските демокрации и твърдо се придържа към своя политически курс. Ако поканата към съветския президент в сегашната комплицирана геополитическа обстановка бе много противоречив ход от негова страна, то даването на естрада на Путин, от която той да приканва украинската войска към капитулация, си беше напряко цинично. И то на фона на новата атака на проруските сепаратисти в Дебалцево, макар постигнатото съглашение за преустановяване на огъня.

Орбан се прави на мощен, само че това не може да продължава дълго. Неговите игрички стават все по-рисковани и скоро могат да извадят Брюксел от равновесие. Унгарският министър председател ту дава обещание с половин уста да следва политиката на Европейски Съюз по отношение на Русия, ту се оставя да бъде ухажван от своя политически образец за подражателство - Путин. А когато става дума за стопански ползи, Орбан не се колебае даже да упражнява и напън, както се приказва в най-близкото му обграждане. И всичко това представяно като негова угриженост да обезпечи допустимо най-изгодните контракти за доставки на газ за страната си.

Играта на Путин

Подобна позиция би била оправдана, в случай че ставаше дума за по-спокойни политически времена. В последна сметка Унгария е подвластна в огромна степен от съветските енергийни доставки. В изискванията на същинска рецесия в връзките с Русия - поради украинската рецесия - сходно държание отслабва Европейски Съюз. Което е добре пристигнало за Путин. След безапелационната си победа по точки на последните договаряния в Минск, които към този момент не доведоха до намаляване на напрежението в Източна Украйна, Путин вбива нов чеп в европейската общественост.

Роберт Шварц

Брюксел не трябва да следи бездейно, по какъв начин Путин диктува разпоредбите на играта. Той би могъл да стегне мотива на Орбан. Много по-важно е обаче най-накрая Европейски Съюз да създаде единна европейска енергийна политика, която да приложи бързо и по този метод да понижи зависимостта си от Русия. В същото време Европейски Съюз е изправен и пред други действителни проблеми: да вземем за пример Гърция, която също желае да върви по някакъв начертан от самата нея път на развиване, или в региона на външната политика и политиката на сигурността, където Европейски Съюз се оставя да бъде злепоставен от Русия (справка - рецесията в Украйна). От тази позиция може би щеше да бъде добре, в случай че Европейски Съюз беше посъветвал Виктор Орбан да анулира визитата на Путин.

Протестът не се състоя

Засега обаче Брюксел единствено гледа ядосано към Будапеща, а Виктор Орбан може да продължи да мечтае за своята " демократична " народна власт. Той ще получи евтини природен газ и нефт от Русия, както му е несъмнено също и преференциалното финансиране от Москва на плана за два нови съветски нуклеарни реактора на стойност 10 милиарда евро.

Орбан може да разчита на сериозна поддръжка от болшинството маджарски жители. Само някакви си хиляда души излязоха по улиците на Будапеща да стачкуват против визитата на съветския президент. А това изрично не наподобява на ясно отменяне на политиката на унгарския държавен началник.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР