Опасенията на инвеститорите от поредно понижение на основната лихва в

...
Опасенията на инвеститорите от поредно понижение на основната лихва в
Коментари Харесай

Ердоган отново надделя, турската централна банка свали още основната лихва

Опасенията на вложителите от следващо намаляване на главната рента в Турция, довели до нов рейд в обезценяването на лирата по-рано през седмицата се оправдаха.

Турската централна банка намали на 15 % главния си лихвен %, съобщи Анадолската организация.

На съвещание на Съвета по парична политика през днешния ден е взето решение за намаление на едноседмичната репо рента със 100 базисни пункта до 15 %, заяви финансовата институция. Решението бе предшествано от изявление през вчерашния ден на турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се закани да продължи битката с високите лихви и инфлацията в страната, като акцентира, че не може да бъде " на един и същи път с някого, който пази лихвите ".

" Лихвата е повода, инфлацията е следствието. Ние ще премахнем това задължение с лихвите от гърба на народа ", съобщи Ердоган на съвещание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развиването /ПСР/.

" Да извиняват тези от нашите другари, с които вървим дружно, които пазят лихвите. На този път аз не мога, няма да бъда дружно с хора, които пазят лихвите ", добави Ердоган.

Президентът, който непрекъснато упорства за понижаване на лихвените проценти, смени трима шефове на централната банка в границите на две години, които не бяха съгласни с възгледите му по отношение на главната рента като лост за преодоляване на инфлацията в страната.

На предходното си съвещание на 21 октомври Съветът по парична политика на централната банка намали на 16 % главния си лихвен %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР