ООН подготвя откриването на нов Център за изкуствен интелект и

...
ООН подготвя откриването на нов Център за изкуствен интелект и
Коментари Харесай

ООН: Изкуственият интелект може да доведе до нестабилност в света

Организация на обединените нации приготвя откриването на нов Център за изкуствен интелект и роботика, чието седалище ще бъде в Хага. Центърът ще бъде към Изследователският институт на Организация на обединените нации за закононарушения и правораздаване и ще следи развиването на изкуствения разсъдък с концепцията, че то може да докара до дестабилизиране на света.

Според Организация на обединените нации, изкуственият разсъдък и роботите съоръжени с него, съставляват заплаха за хората. От естествените паники за автоматизация на производството и причиняването на всеобща безработица, до появяването на самостоятелни роботи убийци и нарушители, в работа на незаконни хора или общности или даже такива с изкуствен интелект, които по някаква причина сами са тръгнали по пътя на закононарушенията. Точно с тези вероятни рискове ще се занимава новият Център за изкуствен интелект и роботика на Организация на обединените нации.

Според стратегическия консултант към Центъра Иракли Беридзе, екипът му ще генерира и нови хрумвания за това, по какъв начин появяването на изкуствен интелект може да помогне за реализиране на базисни цели на международната организация. Неговото схващане е, че с изключение на вероятните рискове от развиването на изкуствения разсъдък, може да има и редица изгоди, които първата институция на Организация на обединените нации занимаваща се с него, ще може да употребява.

„ Ако обществото не се приспособява бързо, развиването на изкуственият разсъдък може да докара до неустойчивост. Първата ни работа е да създадем екип от специалисти идващи от бизнеса, преподаватели и откриватели, хора от цивилен неправителствени организации, както и от държавни институции.  Няма да желаеме възбрана или закъснение на новите технологии, само че ще забележим по какъв начин те могат да допринесат за реализиране на задачите за стабилно общество, които Организация на обединените нации преследва. За задачата няма единствено да приказваме, а ще стартираме и изпълняваме съответни планове “, споделя Беридзе.

Рей Курцвейл: сингулярността ще се случи до 2029

Трябва да се каже, че освен Организация на обединените нации, само че и страни, като Съединени американски щати, Китай и Русия  и институции в тях, са загрижени от бързото развиване на изкуствения разсъдък и от последствията от това развиване. Особено рискови могат да бъдат последствията от основаването на оръжия с изкуствен интелект. Израел е измежду най-напредналите в тази област страни.

През август над 100 учени работещи в региона на роботиката и изкуствения разсъдък приканиха Организация на обединените нации да предприеме  дейности против основаването на самостоятелни оръжия. Според тях, смъртоносните самостоятелни оръжия ще провокират нова гражданска война във воденето на войни. Веднъж основани, те могат да вземат участие в терористични дейности, в тероризиране на цивилно население, могат даже да станат обект на хакерски офанзиви с непредвидими последствия.

Стивън Хокинг: Трябва да се евакуираме от Земята до 100 години

Учени и мислители, като Стивън Хокинг и Илън Мъск също предизвестяват за такива рискове от развиването на изкуствения разсъдък, като съгласно тях има две благоприятни условия – изкуственият разсъдък или ще се трансформира в най-хубавото нещо случило се на човечеството или в най-лошото. В този смисъл, решението на Организация на обединените нации да сътвори Център за изкуствен интелект и роботика е положително, а задачата е отбрана на правата на индивида.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР