ONE DANCE WEEK 2019 ще продължи от 20 септември до

...
ONE DANCE WEEK 2019 ще продължи от 20 септември до
Коментари Харесай

Пълна програма: ONE DANCE WEEK 2019

ONE DANCE WEEK 2019 ще продължи от 20 септември до 19 октомври и ще показа 17 танцови компании с общо 22 спектакъла в Пловдив. Фестивалът ще показа някои от най-актуалните имена на актуалната сцена, както и млади актьори от разнообразни кътчета на планетата - Белгия, Полша, Чехия, Австралия, Индонезия, Тайван, Япония, Израел, Сирия, и други.
Пълната стратегия ще намерите тук .
Фестивален пас:
Само в границите на денонощието на 24 май ONE DANCE WEEK дава специфична опция на феновете на актуалното танцовото изкуство да закупят Фестивален пас. Активацията ще бъде налична посредством Фейсбук страницата и уеб страницата на ONE DANCE WEEK единствено за 24 часа. Разгледайте цялостната стратегия на фестивала и изберете най-малко 8 представления, които желаете да гледате посредством формата тук .

Откриването на фестивала е на 20 септември от 20:00 часа в Дом на културата „ Борис Христов “ с “ДЕТЕ ” - последната продукция на знаковата белгийска компания PEEPING TOM.
Безкомпромисно зрелище с внушителна сценография, което наблюдава другите стадии и скритите лица на детството - най-същественият стадий в развиването на личността. Сцената се трансформира в магическа гора, а сетивата се прекатурват, тъй като протичащото се пред очите на публиката ще допре и разсъни спомените за лични прекарвания, предразсъдъците и табуто. Поради огромния интерес, “ДЕТЕ ” ще бъде показан и на изключителната дата 21 септември.
След мощния старт следва мощно продължение. На 22 септември фестивалът ще покаже спектакъла “МЕДИУМ ” на индонезийския хореограф Рианто - актуален прочит на екзотичния обреден феномен Ленгер - танц на плодородието и съблазняването от остров Ява в Индонезия. Чрез положение на транс и цялостен самоконтрол, Рианто се преобразява в поредност бинарни облици, с цел да освободи съзнанието посредством експресивния език на тялото.
Следват спектаклите “ПОД НЕБЕТО НИСКО ” на сирийския мултидисциплинарен актьор Уеал Али (27.09) и “ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ НА ДУМИ ” на японската хореографка Каори Ито (29.09). И двете представления ще бъдат показани на Камерна сцена на Драматичен спектакъл Пловдив.
В “ПОД НЕБЕТО НИСКО ” двама другари от Сирия ще поемат по следите на изгубеното минало, с цел да се върнат към корените си, които ги дефинират. В “ТАНЦУВАМ, ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАМ НА ДУМИ ” Каори Ито, един от водещите актьори на японската танцова сцена, и татко й – скулпторът Хироши Ито – ще преоткрият, посредством изкуството на танца, една от най-силните фамилни връзки.
Междувременно едни от най-хубавите брейк денс актьори от Тайван канят публиката да се включи в техния “MONDAY SCHOOL ” - открит урок в централната част на Пловдив (28.09 и 29.09).
На 29 септември Сегедската компания за актуален танц ще показа своята интерпретация на едно от най-обичаните типичен творби - “КАРМИНА БУРАНА ”, ода за човешките положение и неизбежната Съдба. Спектакълът със зрелищни резултати, прецизна хореография и зашеметяващи танцови умения вдъхва нов живот на известната кантата на Карл Орф, основана по едноименния феодален алманах с разкази.

Октомври продължава с тайванския фокус и спектаклите “СвободниСтъпки ” (03.10) и “СвободниСтъпки - Нини ” (04.10) на компанията HORSE.
Паралелно, през вечерта на 3 октомври на сцената на Дом на културата “Борис Христов ” ще забележим италианска хореографка Луна Ченере. Солов танц, празнуващ голотата, “КОКОРО ” (преведено от японски) се свързва с дълбините на вътрешния свят, мозъка и сърцето.
На 4 октомври спектакълът “СОМА ” на чешкия хореограф Мартин Талага ще ни подсети, че тялото не е просто материална опаковка, а тленна обвивка на това, което в действителност ни прави хора. Носител на огромната премия на чешката танцова платформа през 2018.
Основен акцент от програмата на фестивала е и гостуването на израелската L-E-V COMPANY на Шарон Еял и Гай Бехар на 5 и 6 октомври, които ще показват най-новия си театър “ГЛАВА ТРЕТА ”. Световна премиера ще се състои броени дни по-рано в Германия. Емоционално-заредено зрелище, отдадено на превъзмогването на раздялата, което затваря трилогията от спектакли, отдадени на безконечната тематика за Любовта.
На 11 и 12 октомври цигуларката Биляна Вучкова, хореографите Акеми Нагао и Джунко Вада, и звуковият актьор Ханс Питър Кун ще показват пърформанс-инсталацията “ЗЛАТНИ ИЛЮЗИИ ”. Четиримата актьори преплитат тон, светлина и придвижване в едно цяло, като по този метод основават свят от художествени облици, въодушевен от цветовете и знаците.
Друг главен акцент в празничната програмата е спектакълът “A SIMPLE SPACE ” на австралийската компания за актуален цирк - GRAVITYOTHER MYTHS. Оспорващи законите на гравитацията посредством невиждани циркови трикове, 7 акробати ще прелитат над публиката без защитни въжета и ще прекрачат границите на човешките благоприятни условия. Спектакълът ще бъде показан на 18 и 19 октомври, а за тези, които не ги е боязън от свободно хвърчене, се предлагат местата от първите редове.
ONE DANCE WEEK ще показа и новото потомство модерни актьори от Канада. В танцовия уикенд на 11 и 12 октомври в Дома на културата “Борис Христов ” гостуват КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ на хореографката Клара Фюре и “НЯКОГА ПРЕДИ ” на компанията Out Innerspace.
В “КОСМИЧЕСКА ЛЮБОВ ” (11.10) декорите са минималистични, а сиянието на прожекторите основава чувството, че се намираме в Космоса, където всички форми на другарство стават вероятни. Светът в “НЯКОГА ПРЕДИ ” (12.10) гравитира на границата сред формите и безформеността, предишното и настоящето, телесното и духовното.
Фестивалната стратегия приключва със мощен фокус върху актуалния танц на Полша със спектаклите “ВТОРА ПРИРОДА ” на Агата Синиарска и Каролина Гживнович (18.10) и “ДОБРЕ ДОШЛИ ” на Аурора Лубос (19.10).
Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, с цел да показват актуален прочит на контузията на Холокоста, а Аурора Лубос визира мъчителната тематика за бежанската рецесия в Европа.
***
Билети за всички спектакли от програмата ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo , както и на касите на EasyPay в цялата страна.
Подробности за програмата ще намерите на www.onedanceweek.com
ONE DANCE WEEK e най-големият конгрес в страната, отдаден на изкуството на актуалния танц и способствуващ за децентрализацията на актуалната танцова сцена в България с представянето на новаторско и значително културно наличие, целящо изцяло развиване културната сцена.
ONE DANCE WEEK се провежда от Фондация „ ЕДНО за просвета и изкуства “ и е един от главните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се реализира с поддръжката на Министерството на културата на Република България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР