Омбудсманът ще сезира Конституционния съд за поредното отлагане на електронното

...
Омбудсманът ще сезира Конституционния съд за поредното отлагане на електронното
Коментари Харесай

Мая Манолова ще сезира КС за поредното отлагане на машинното гласуване

Омбудсманът ще сезира Конституционния съд за следващото отсрочване на електронното гласоподаване. Мая Манолова разгласи това свое желание на полемика " За и срещу машинното и дистанцинното електронно гласоподаване ", проведено от " Движение България на жителите ".

 © Българска телеграфна агенция
На референдум преди две години и половина 2 млн. души поддържаха електронния избор, припомниха от ДБГ. Посочиха също, че съгласно Изборния кодекс от 2016 година машинното гласоподаване би трябвало да е наложително. Дискусията беше в отговор на импортираните от депутати от ГЕРБ и Оперативна програма промени, съгласно които се отсрочва електронния избор.

Председателят на ДБГ сподели писмо, в което ЦИК дава отговор на тъжба на младежката им организация за това какво се случва с електронното гласоподаване.
Димитър Делчев - ръководител на ДБГ: В него ЦИК споделя напълно почтено и обективно, че 9 пъти е пращала писма до Министерски съвет, в които ЦИК споделя на държавното управление нужни са ни 50 млн. лв. за въвеждане на машинното гласоподаване - апелирам, дайте ги. И през последните 2 години държавното управление е останало глухо за тези молби.

Мая Манолова изрази възмущението си и от обстоятелството, че през преходните и заключителни разпореждания на импортиран проектозакон за прекосяване на непознати съюзнически военни сили през територията на България, се предлага отсрочване на закона за електронната идентификация, без който не може да се организира и електронния избор.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Този фасон по значими за жителите тематики да бъдат маскирани в преходни и заключителни разпореждания просто би трябвало да бъде преустановен. Няма нищо общо сред въоръжените сили и електронната идентификация и в случай че тя бъде отсрочена през този закон. Това, което ще се опитам да направя е да сезирам Конституционен съд.
Според проф. Михаил Константинов, човек с дълготраен опит в изборния развой, има подозрения със сигурността на електронния избор, а машинното гласоподаване не форсира процеса на вота. Посочи, че пробното машинно гласоподаване е било съпроводено и с тежки фалове. Категоричен е, че ще е доста мъчно да се обезпечат машини във всички секции у нас и в чужбина.

проф. Михаил Константинов: Имаме секции с по 10 гласоподаватели, с доста сложен достъп, където хората въобще не са виждали такова оборудване. Да им тръснат една машина там и да осигурите цялата логистика, която на всичкото от горната страна ще бъде пробита - няма смисъл.
Проф. Константинов подсети, че на никое място в Европа не се организира машинно гласоподаване. Смята, че има смисъл от въвеждането му единствено в огромните градове.
 ЦИК разгласи социална поръчка по отношение на машинното гласоподаване ЦИК разгласи социална поръчка по отношение на машинното гласоподаване
Централната изборна комисия разгласява покана за "Извършване на пазарно изследване, разбор и консултиране по смисъла на член 44 от Закон за обществените поръчки, за установяване...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР